Od origami figurica do pitke vode širom sveta

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Unsplash (Carolina Garcia Tavizon)

Sa nekim jednostavnijim formama origamija svi smo se susreli još u detinjstvu. Postoje i majstori ove umetnosti koji od papira umeju da naprave pravu magiju. Ali šta ako bismo origami koristili za dobijanje vode za piće?

Do ove ideje došče su dve devojčice iz Dalasa još 2011. godine, nakon što su saznale da na svakih 5 sekundi umre jedno dete u svetu usled nedostatka čiste vode.

Kako su još tada volele da prave origami, Izabela, koja je tada imala 8 godina i njena sestra Katarina, koja je imala 5, smislile su plan – prodaju svega što naprave od papira.

Sav novac koji bi skupile u početku je bio namenjen za finansiranje bunara u Etiopiji, gde su deca, a naročito devojčice, koje se nisu školovale, dobar deo dana provodile u obezbeđivanju vode za svoje porodice, izvlačeći je iz bunara.

Foto-ilustracija: Unsplash (Jason Leung)

Tokom prvog dana prodaje, sakupile su 800 dolara i tako shvatile da mogu učiniti mnogo više.

Nakon „probijanja leda“ uspele su da dostignu zaradu višu od 10.000 dolara, time prevazivši svoj cilj od 9.200 dolara, čime su mogle da u potpunosti finansiraju bunare s vodom u ovoj afričkoj zemlji.

Vremenom, ideja se razvila u nešto mnogo veće. Naime, počele su da daruju papir ili ga prodaju uz popust. Volonteri različitih starosnih dobi pravili su figurice od papira i razmenjivali ih preko interneta ili sajmova za donacije.

Projektom „Papir za vodu“ u proteklih 8 godina sakupljeno je više od 2 miliona dolara, čime je potpomognuto finansiranje više od 200 projekata za vodu u 20 zemalja.

Devojčicama u pravljenju origamija pomaže i porodica, a one same čvrsto veruju da, ukoliko decu podržite u njihovim idejama, ona zaista mogu promeniti svet.

Jelena Cvetić