Od 1. jula autobuski prevoz u Kragujevcu manje zagađuje životnu sredinu

Vesti | Srbija

 

Foto: Milisav Pajević

Foto: Milisav Pajević

Potpisom Gradska agencija za saobraćaj i prevoznici su se obavezali da kragujevčanima na bitno unaprede gradski i prigradski prevoz.

U prostorijama Gradske agencije za saobraćaj je potpisan ugovor o obavljanju gradskog i prigradskog prevoza sa najboljim ponuđačima na javnoj nabavci, kompanijama „Ariva-Litas“ i „Vulović transport“.

Ugovor je potpisan na do tri godine i  donosi značajne promene.
Gradska agencija za saobraćaj je u skladu sa strategijom grada o smanjenju zagađenja donela odluku da je minimum standarda EURO 4 motor, koji manje zagađuju životnu sredinu, ali samim tim će odmah na ulicama biti znatno mlađa i kvalitetnija vozila.

Ugovor nalaže da su obavezni klima uređaji u svim vozilima i gradskog i prigradskog prevoza.
Ovaj ugovor donosi sijaset novina od kojih će neke biti vidljive već od 1. jula kao što su povećanje broja polazaka od 16,6 odsto u odnosu na dosadašnji red vožnje. A to nije konačan broj polazaka, pošto će od 1. septembra biti još više polazaka u okviru jesenjeg reda vožnje.

Kako je istakao direktor Gradske agencije za saobraćaj Dušan Obradović, drastične promene na bolje nas očekuju u roku od tri meseca. Tada će, u skladu sa danas potpisanim ugovorom, sva vozila morati da budu u istoj boji, koju odredi Agencija, osoblje će biti uniformisano, svako vozilo će imati bežični internet za sve korisnike.

Interesantna novina je i obaveza ugradnje unutrašnjeg displej ekrana sa zvučnom najavom stajališta. Kao posebno važno ističe se sistem mobilnog video nadzora koji će snimati unutrašnjost kabine u želji da se bezbednost putnika i posade podigne na viši nivo, ali će jedna od kamera snimati i prostor ispred autobusa kako bi materijal mogao da se koristi i kao dokaz u borbi sa nelegalnim načinom prevoza putnika.

– Ugovor veoma strogo određuje prava, ali i obaveze prevoznika, tako da će svako vozilo biti opremljeno sistemom za automatsko brojanje putnika, kako bi se izbegla mogućnost bilo kakve zloupotrebe, ugovor nam daje mogućnost i oduzimanja linija ukoliko prevoznici ne ispunjavaju sve ugovorne obaveze, bio je jasan Dušan Obradović.

Izvršni direktor Vulović transporta, Lazar Vulović je rekao da je ovaj ugovor je kruna petnaestogodišnje saradnje kompanije Vulović transport i grada Kragujevca, i kao najznačajniju novinu istakao da će sva vozila Vulović transporta imati pogon na komprimovani gas (CNG) što je u pogledu zagađenja životne sredine ravno elektro- vozilima, čime grad Kragujevac ulazi u društvo najrazvijenijih evropskih gradova.

Direktor sektora za gradski prevoz kompanije Ariva Litas, Dušan Krstić je napomenuo da je Ariva Litas je deo Ariva kompanije koja posluje u 14 zemalja, a deo je Dojče-ban grupe i ovim ugovorom povećao broj vozila sa dosadašnjih 20 na 34. Uslovi ugovora su vrlo striktni i Ariva Litas je spremna da sve ove uslove ispuni i svojim kvalitetom unapredi gradski prevoz u Kragujevcu.

Milisav Pajević