Očuvanje prirode je najvrednija lekcija koju deca mogu da nauče na Dan planete!

Foto: Ana Petrović Njegoš

Biciklistički klub „Perun“ iz Nikšića postoji od 2006. godine i od tada nastoji da što više stanovnika privuče biciklu kao prevoznom sredstvu neškodljivom prema životnoj sredini i s pozitivnim uticajem na zdravlje vozača. Ovo nije jedini doprinos koji Nikšićani okupljeni u biciklističkom klubu daju zaštiti okruženja – „Perun“ godinama unazad organizuje brojne akcije ozelenjavanja i ulepšavanja svog grada. Poslednja u nizu je bila upriličena u tamošnjem vrtiću „Kosovka devojka“, a povod je bio Dan planete Zemlje, 22. april.

Deca su ključna borbena snaga za budućnost planete i stoga je vrlo bitno da ih od malih nogu učimo kako da se odgovorno odnose prema prirodi i kojim postupcima mogu da joj nanesu štetu. Kroz kreativne radionice, održane u dvorištu vrtića, članovi biciklističkog kluba „Perun“ su mališanima pružili primere očuvanja životne sredine, ali su ih i upozorili na vidove delovanja čoveka koji su razorni po njihovo okruženje. „Fantastična saradnja sa roditeljima, uvek spremnih da budu deo naših aktivnosti, je doprinela da deca budu srećna, a dvorište lepo uređeno“, tvrde biciklisti ističući da je njihov cilj bio da deci skrenu pažnju na ugroženost prirode i ljudski nemar. Uz pomoć Javnog komunalnog preduzeća Nikšić, „Perun“ je i ove godine donirao sadnice za dvorište vrtića.

Foto: Ana Petrović Njegoš

„Svake godine obeležavamo Dan planete Zemlje. Prethodnih godina smo na Trgu Slobode u Nikšiću besplatno delili semensko cveće i sadnice kako bi naši sugrađani oplemenili svoje okućnice. Ove godine smo odlučili da to bude dvorište vrtića ‘Kosovka devojka'“, kazala je Ana Petrović Njegoš, predsednica kluba.

Učešće „Peruna“ u negovanju životne sredine nije ograničeno na samo jedan dan godišnje. Članovi već najavljuju sledeću akciju kojom će proslaviti Dan parkova, 24. maj – šetnju po brdu Trebjesa.

„Upoznaćemo decu sa mogućnostima koje pruža park-šuma kao jedan veliki otvoreni teren za zelene sportove poput biciklizma, planinskog trčanja i fitnesa na otvorenom. Svaki učesnik šetnje će posaditi po jedno stablo smrče ili belog ili crnog bora“, otkrila nam je Petrović Njegoš.

Klub „Perun“ takođe uređuje staze za rekreaciju i vožnju bicikla na Trebjesi i organizuje Biciklijade i takmičenja u brdskom biciklizmu, promovišući najjeftiniji oblik zelene mobilnosti.

Jelena Kozbašić