Očišćeno priobalje od hotela „Jugoslavija” do Brankovog mosta

Vesti | Srbija

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, glavni urbanista Marko Stojčić i direktor JVP „Srbijavode” Goran Puzović učestvovali su u akciji čišćenja priobalja, realizovanoj na potezu od hotela „Jugoslavija” do Brankovog mosta.

Foto: Grad Beograd/ Predrag Mitic

Grad Beograd tradicionalno na proleće organizuje ovakve akcije, a ovog puta u njoj su učestvovali članovi Gradskog veća, gradski sekretari i direktori komunalnih preduzeća kao i više od sto radnika JVP „Srbijavode”, JKP „Gradska čistoća”, JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija”, JKP „Zelenilo – Beograd”, JVP „Beogradvode”, Vodoprivrednog preduzeća „Galovica” i Vodoprivrednog preduzeća „Sibnica”.

Akcija „Za lepši i čistiji Beograd“ je dobar primer saradnje između grada i republike, a podršku su dala i udruženja splavova kao i brojne javne ličnosti, među kojima direktor UK „Vuk Karadžić” Svetislav Bule Goncić, umetnički direktor Omladinskog pozorišta „Dadov” Vladan Đurković i glumci Jelena Gavrilović i Milorad Miki Damjanović.

Na poziv Grada Beograda, svoj doprinos dali su i brojni građani.

Goran Vesić je tom prilikom istakao da je priobalje jedan od najvećih problema, odnosno sve ono što je tokom zime došlo rekama i zadržalo se na obalama.

„Beograd ima oko 270 kilometara obala i 16 ostrva, što je više nego što neke zemlje imaju morskih obala. Ne odnosimo se dobro prema svojom rekama niti obalama zbog čega Grad poslednjih nekoliko godina akcenat stavlja na uređenje upravo ovog dela, radeći velike projekte na obalama“, rekao je Vesić.

On je najavio i promenu kada je reč o direktnim kanalizacionim ispustima u reke, kojih trenutno ima više od dve stotine, što predstavlja, kako je naveo, zločin prema rekama. Zato je počela izgradnja fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu, dodao je Vesić, i izrazio uverenje da je to početak rešavanja ovog problema.

„Veliki projekti počinju malim koracima. Zato je ovde više od sto ljudi koji zajedno čiste i daju svoj doprinos. Beograd zaslužuje da bude uređen, ali to ne može da bude ako ga ne čiste i ne čuvaju sami Beograđani“, rekao je Vesić.

On je dodao i da će tokom ove godine biti završena i odluka koja se tiče splavova, nakon čega se očekuje veća uređenost u ovoj oblasti. Jedna od obaveza biće i čišćenje oko splavova, a u tom poslu pomoći će kao i do sada i grad.

Direktor Puzović je naglasio da je ovo tek prva u nizu akcija koje sinhrono realizuju grad i republika. On je pozvao građane da se priključe u još većem broju tokom narednih akcija.

„Biće do avgusta dosta akcija čišćenja, a pozivamo i da se prijave lokacije koje građani smatraju da treba da se urede, te da se tim povodom obrate posredstvom sajta grada ili Srbijavoda„,  istakao je Puzović.

Goncić je rekao da se vrlo rado odazvao pozovu zamenika gradonačelnika, jer današnja akcija nije samo simbolična već i vrlo praktična. Treba učiniti sve da ovaj deo grada bude što lepši za šetnju, porodična i prijateljska okupljanja, ali i za posetioce Beograda, dodao je on.

Goncić je pozvao svoje kolege da se odazovu pozivu jer su ovakve akcije pokazatelji odgovornosti prema životnoj sredini.

Akcijom čišćenja, biće obuhvaćene i lokacije: Čukarički rukavac, od uliva Topčiderske reke do mosta „Gazela”, te kanal Vizelj u Borči.

Izvor: Grad Beograd

Milisav Pajević