Očekuje se postizanje dogovora o snabdevanju gasom između Rusije i Ukrajine

Srbija | Gas

gas_madrid ec.europa.eu

Predsednik Udruženja za gas Srbije gospodin Vojislav Vuletić izjavio je za Tanjug da Republika Srbija neće imati problema sa snabdevanjem gasom jer se u narednom periodu očekuje postizanje dogovora između Rusije, Evropske unije i Ukrajine.

Gospodin Vuletić je istakao da je obustavljena samo isporuka gasa Ukrajini, ne i tranzitni gas za Evropu, kao i da postoji veoma mala bojazan da bi Ukrajina taj gas mogla da zadrži za sebe. On je dodao da bi u tom slučaju Srbija mogla da iskoristi rezerve gasa iz podzemnog skladišta gasa „Banatski Dvor“, kao i gas iz Norveške, Mađarske, ili gas iz podzemnih skladišta drugih evropskih zemalja.

Kako je istakao, gas iz podzemnog skladišta „Banatski Dvor“ mogao bi da podmiri oko 40 odsto potreba Srbije, dok bi ostatak mogao da bude obezbeđen iz drugih izvora, a umesto gasa mogao bi da se koristi i mazut.

Podsetimo, generalni direktor ruske kompanije „Gasprom“ gospodin Aleksej Miler izjavio je da je Rusija 25. novembra 2015. godine obustavila isporuke gasa Ukrajini jer je ukrajinska kompanija „Naftogas“ dobila sav gas koji je plaćen, a nije realizovana nova avansna uplata.

Sandra Jovićević

foto: ec.europe.eu