Obustavljena izgradnja solarne elektrane „Mildura“ u Australiji

Svet

dishes_rearview_solarsystems

Planovi za jednu od najvećih solarnih elektrana na svetu, „Mildura“, koja bi koristila koncentrovanu fotonaponsku tehnologiju, a bila izgrađena u australijskoj državi Viktorija, obustavljeni su, saopšteno je iz kompanije „Solar Systems“.

Izvođač ovog projekta, kompanija „Solar Systems“ koja je u vlasništvu kompanije „Silex“, kao razlog za obustavljanje projekta navela je niske cene ovako proizvedene energije kao i neizvesnost tržišta električne energije u Australiji.

Gospodin dr Majkl Goldsvorti (Michael Goldsworthy), direktor kompanije „Silex“ izjavio je da je odlučeno da se u narednom periodu preispitaju planovi za solarnu elektranu „Mildura“. Takođe je naveo da je prošle godine u junu puštena u rad probna solarna elektrana od 1,5MW koja bi trebalo da demonstrira rad solarne elektrane „Mildura“.

Inače, planirano je da solarna elektrana „Mildura“ ima snagu od 100MW, dok bi njena vrednost bila oko 77 miliona evra, od kojih je oko 25 miliona evra obezbeđeno iz granta australijske države Viktorija, dok je ostatak obezbeđen kroz sporazum o finansiranju sa australijskom agencijom za obnovljivu energiju (Australian Renewable Energy Agency (ARENA)).

Takođe je bilo predviđeno da ova elektrana poseduje 112 zakrivljenih ogledala koja bi tokom celog dana pratila sunčevo zračenje, što bi omogućilo proizvodnju i do 30 odsto više električne i toplotne energije u ovoj solarnoj elektrani. Osim toga, planirano je i instaliranje solarnih ćelija najnovije generacije, tzv. Dense Array tehnologija koja je dva puta efikasnija od običnih solarnih ćelija i u stanju je da konvertuje preko 40 odsto sunčevog zračenja u energiju.

Sandra Jovićević

fotografija:solarsystems