Obustavljanje Južnog toka do uspostavljanja evropskog regulatornog okvira – preporuka Evropske unije Srbiji

Svet

European-CommissionObustavljanje izgradnje Južnog toka dok se ne uspostavi čvrst pravni i regulatorni okvir usklađen sa zakonodavstvom Evropske unije preporuka je Evropske unije Srbiji. Evropska unija podstiče Srbiju da se poveže sa bugarskim gasovodom, kaže se u Info centru Evropske unije (EUIC) u Beogradu, a prenosi ekapija.

„Kao potpisnica Ugovora u osnivanju energetske zajednice, Srbija je obavezna da primeni sve relevantne zakone Evropske unije, da razvije adekvatan regulatorni okvir, te da liberalizuje energetsko tržište u skladu sa pravnim tekovinama Evropske unije. Kao zemlji kandidatu, u dugoročnom interesu Srbije je takođe da osigura da njeno učešće u  projektu Južnog toka ne krši osnovne principe pravnih tekovina Evropske unije.“

Preporuka Evropske komisije Srbiji koja se odnosi na obustavljanje izgradnje Južnog toka u ovoj fazi znači da će Srbija izbeći povećanje troškova za popravku infrastrukture u budućnosti.

Evropska komisija je izdvojila 14,2 miliona evra za ovaj projekat, dok je Evropska banka za obnovu i razvoj obećala da će podržati projekat ako Srbija restruktuira “Srbijagas”u skladu sa pravilima Evropske unije.

izvor:ekapija