Obustaviti gradnju malih elektrana

Region | Hidro

indexJuče je u Vjestima objavljen tekst , te je  potvrđeno da je NVO Perućica pokrenula inicijativu za donošenje moratorijuma na izgradnju mini elektrana na malim vodotocima u Crnoj Gori. Tražiće da se država, sa novim ljudima, aktivno uključi u rešavanje problema kako bi se otklonile sve sumnje u poslove u vezi sa izgradnjom elektrana, potvrdili su juče „Vijestima“ predstavnici ove NVO.

„Svedoci smo stihijskog planiranja i donošenja odluka koje imaju katastrofalne posledice po prirodu i ljude u našoj zemlji. Posebno moramo istaći veliku kampanju u izgradnji tzv. mini elektrana. Stiče se utisak da je planiranje vršeno po principu, ‘vidi voda’ i da se tu mogu praviti elektrane“, saopštili su „Vijestima“ predstavnici ove NVO Milan Kastratović i Milutin Kočanović.

Oni smatraju da će „takvo ponašanje dovesti do totalnog uništenja prirode u krajevima gdje će biti izgradnja minielektrana, a samim tim i do migracije i onako malobrojnog stanovništva“.

„Pitamo se, koje su naučne institucije potvrdile osnovanost izgradnje ovih elektrana, da li narodu trebaju reke, koji je to biološki minimum vode neophodan, da li je za sve biljne i životinjske vrste isti procenat. Ko ocenjuje uticaj na životnu sredinu i koja je naučna metodologija korišćena i čiji potpisi stoje iza svega toga i koja je njihova validnost“, zapitali su Kastratović i Kočanović.

Pozivanje na EU i proizvodnju „zelene“ energije i „zelenog“ zapošljavanja, ruralni razvoj, planinski turizam itd, kako dalje ocenjuju, predstavljaju samo priča .

„Smanjenje procenta ugljen-dioksida u proizvodnji energije neće nam doneti čistiji vazduh, ali očigledno to ne pije vodu, zato što je to plasirano da bi se pokrili takvi projekti. U ukupnoj masi učešće ugljen-dioksida iz proizvedene energije će se smanjiti, ali se njegov procenat u vazduhu ostati isti. Na drugoj strani, imamo totalno uništenje prirode i manju proizvodnju kiseonika“, dodali su iz NVO Perućica.

Odnos prema životnoj sredini, kako napominju Kastratović i Kočanović, „najbolje se vidi u elaboratima koji se predaju prilikom davanja ekološke saglasnosti za izgradnju mini elektrana, u kojima ima najmanje relevantnih ljudi iz oblasti ekologije“.

Izvor: vjesti.me

Vesna Vukajlović