Obnovljivi izvori pretekli ugalj u energetskom snabdevanju Nemačke po prvi put u istoriji!

Tokom 2018. godine u Nemačkoj, po prvi put u istoriji, obnovljivi izvori su bili glavni energetski proizvođači. Čak 40 odsto nemačke energije bilo je čistog porekla, dok je 38 odsto nastalo sagorevanjem uglja, rezultati su istraživanja koje je sprovela organizacija Fraunhofer. Ukupna proizvodnja energije u ovoj zapadnoeveropskoj državi u prošloj godini iznosila je 542 teravat-sati.

Foto-ilustracija: Pixabay

Najveći deo obnovljive energije došao je iz vetroelektrana, što na kopnu, što na moru (20,4 odsto u ukupnoj proizvodnji) i solarnih modula (8,4 odsto u ukupnoj proizvodnji). Pored vetra i Sunca, nemačku industriju i domaćinstva „pokretali“ su i biomasa i hidropotencijal. Udeo OIE je u proizvodnji struje u Nemačkoj porastao za 4,3 odsto u poređenju sa godinom ranije.

S težnjom da smanji emisije gasova staklene bašte za 40 odsto do sledeće godine, odnosno 95 odsto do 2050. u poređenju sa nivoom iz 1990, jedna od najvećih evropskih ekonomija je postavila cilj da do 2030. godine 65 odsto energije proizvodi iz obnovljivih izvora.

Jelena Kozbašić