OBNOVLJENO PARTNERSTVO SA UN: Ekologija važan deo saradnje Srbije i Ujedinjenih nacija (FOTO)

Foto: Facebook/United Nations – Serbia

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, u ime Vlade Republike Srbije, i stalni koordinator Ujedinjenih nacija u Beogradu Karla Robin Herši, potpisali su u utorak, 30. maja Okvir razvojnog partnerstva između Vlade Republike Srbije i tima Ujedinjenih nacija za period od 2016. do 2020. godine.

Ovaj dokument predstavlja sveobuhvatni osnov za saradnju i pomoć UN sistema, uključujući 19 UN agencija, fondova i programa, koja je usmerena na podsticanje i unapređenje sveukupnog ekonomskog, socijalnog i ekološkog razvoja Republike Srbije.

Okvir razvojnog partnerstva je u punoj meri usklađen sa nacionalnim razvojnim prioritetima Vlade Republike Srbije, kao i sa procesom predpristupnih pregovora Republike Srbije i Evropske unije i Agendom održivog razvoja UN-a do 2030 godine. Procenjena vrednost programa aktivnosti za petogodišnji period, na koji se odnosi Okvir razvojnog partnerstva, iznosi 170 miliona dolara (USD).

Foto: Facebook/United Nations – Serbia

Sa svojih pet stubova i devet ishoda koji treba da se ostvare do 2020. godine, Okvir razvojnog partnerstva predstavlja svojevrsnu mapu puta za dalje unapređenje dobre uprave i vladavine prava, razvoj socijalnih i ljudskih resursa, ekonomski razvoj, rast i zapošljavanje, zaštitu životne sredine, borbu protiv klimatskih promena i izgrađivanje otpornih zajednica, kao i integrisanje kulture u ukupni proces održivog razvoja.

Foto: Facebook/United Nations – Serbia

Na ceremoniji potpisivanja, obostrano su izražena očekivanja da će petogodišnji Okvir razvojnog partnerstva dati novi zamajac zajedničkim naporima za dalje unapređivanje saradnje Republike Srbije sa sistemom UN-a.

Foto: Facebook/United Nations – Serbia

Šef srpske dipomatije Ivica Dačić izrazio je zahvalnost Timu UN-a, na čelu sa stalnim koordinatorom Karlom Robin Herši, na upornom i predanom radu na Okviru razvojnog partnerstva, kao i očekivanje da će se kroz zajednički rad naših ministarstva, kancelarija i agencija sa UN sistemom, Okvir uspešno sprovesti u delo, u interesu boljitka svih građana Republike Srbije.