Oblast zaštite životne sredine najzahtevnija oblast u pregovorima sa Evropskom unijom

Srbija | Održivi razvoj

odrzivi-razvoj ecologic.rs

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Snežana Bogosavljević Bošković učestvovala je na konferenciji „Energetika i životna sredina – Srbija na putu ka EU“ gde je istakla da će biti potrebno preko 10,6 milijardi evra za usklađivanje oblasti zaštite životne sredine sa evropskim standardima. Prema njenim rečima, ova suma će biti premašena zbog posledica prošlogodišnjih majskih poplava.

Kako je gospođa Bogosavljević Bošković istakla, neki od najzahtevnijih sektora su zaštita voda, upravljanje otpadom, industrijsko zagađenje. Ona je dodala i da se oko 30 odsto svih pravnih propisa koji se moraju uskladiti sa evropskim propisima odnosi na oblast zaštite životne sredine. Takođe je istakla da je neophodno ograničenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, razvoj reciklažne industrije i organske poljoprivrede.

Šef Pregovaračkog tima Srbije sa Evropskom unijom gospođa Tanja Miščević izjavila je da su prioriteti Srbije u pregovorima sa Evropskom unijom upravo energetika i zaštita životne sredine. Ona je dodala i da postoje velike mogućnosti investiranja u oblast zelene ekonomije, zaštite životne sredine i cirkularne ekonomije, kao i da je bitno da Republika Srbija postane članica Evropske energetske unije.

Sandra Jovićević

foto: ecologic.rs