Predlog Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima u Narodnoj skupštini

Srbija

Aleksandar Antic

U utorak 1. decembra 2015. godine na Sedmoj sednici Drugog redovnog zasedanja Narodne Skupštine Republike Srbije u 2015. godini ministar rudarstva i energetike Republike Srbije gospodin Aleksandar Antić govorio je o Predlogu Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Gospodin Antić je izjavio da ovaj predlog zakona predstavlja ozbiljnu garanciju za investitore koji su zainteresovani za oblast rudarstva. Dodao je da je cilj zakona da na moderan način unapredi sektor rudarstva kako bi Srbija postala atraktivna destinacija za ulaganje. Naveo je da litijum, bakar i zlato imaju važan potencijal, kao i da je predviđen niz operativnih mehanizama i garancija onima koji krenu u proces istraživanja.

Gospodin Antić je istakao da nije bilo izmena kada je reč o rudnoj renti, ali i da Ministarstvo finansija priprema poseban Zakon o naknadama kojim će ovo pitanje biti uređeno.

Kako je naveo, u izradi Predloga Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima učestvovali su predstavnici resornog ministarstva, relevantne institucije, fakulteti i kompanije.

Sandra Jovićević

foto: mre.gov.rs