Objavljen test opterećenja snabdevanja gasom Evropske komisije

Svet

evropska komisija

Evropska komisija objavila je test opterećenja snabdevanja gasom prema kojem Republika Srbija spada među najugroženije zemlje ako dodje do nestašice gasom i to zajedno sa Makedonijom, Bosnom i Hercegovinom, Finskom i Estonijom.

Potpredsednik Evropske komisije koji je nadležan za energetiku gospodin Ginter Etinger izjavio je da je potreban zajednički rad na ovom problemu kako bi sva domaćinstva imala grejanje u zimskom periodu.

U izveštaju je navedeno da bi u Republici Srbiji, Finskoj, Makedoniji, Estoniji i Bosni i Hercegovini usled dugotrajnog nedostatka gasa nedostajalo oko 60 odsto ovog energenta, a bile bi ugrožene i zemlje Evropske unije.

Vežbe simulacije sprovedene su u 38 evropskih država ( članica Evropske unije i susednih država), a zaključeno je da vodeći princip mora biti tržišni pristup.

U izveštaju se navode i konkretne preporuke za stabilno snabdevanje gasom kao što su kompletiranje unutrašnjeg energetskog tržišta, povećanje energetske efikasnosti, diversifikacija spoljnih izvora snabdevanja, eksploatacija fosilnih i nefosilnih goriva.

Ovaj test opterećenja snabdevanja gasom prva je mera kratkoročne energetske sigurnosti nakon što je usvojena Evropska strategija o energetskoj sigurnosti.

Sandra Jovićević

foto: media-marketing.com