Objavljen tender za izgradnju gasovoda Niš–Dimitrovgrad

Vesti

Foto: JP Srbijagas

Radovi na izgradnji gasne interkonekcije Srbije i Bugarske, od Niša do Dimitrovgrada, trebalo bi da počnu na leto i budu završeni za dve godine, a danas je objavljen i tender za izbor izvođača radova, navodi se na sajtu Vlade Republike Srbije.

Kako je ministarka Zorana Mihajlović najavila, do kraja maja treba da bude izabran najpovoljniji izvođač koji će graditi gasovod u dužini od 109 kilometara od Niša do bugarske granice, uz napomenu da ukupna procenjena investiciona vrednost projekta iznosi 85,5 miliona evra.

 “Verujem da ćemo, dok prođemo sve procedure prijavljivanja i izbora, imati najpovoljnijeg izvođača radova do kraja maja, a u toku leta možemo očekivati i početak radova”, navela je Mihajlović i dodala da je gasna interkonekcija sa Bugarskom veoma važna za našu zemlju.

Ona je naglasila da će Bugarska od granice do Sofije graditi deo od 67 kilometara, čija je vrednost približno 75 miliona evra, i dodala da je Bugarska već završila kompletnu tendersku proceduru i za taj deo gasovoda se javilo više od 10 izvođača.

Kada je reč o našoj zemlji, ministarka je navela da podrška EU prema finansijskom sporazumu potpisanom decembra 2018. godine između Vlade Srbije i Evropske komisije za IPA 2017 predviđa 49,6 miliona evra bespovratne pomoći za finansiranje ovog projekta

Nacionalno sufinansiranje u IPA sistemu se obezbeđuje kroz kredit Evropske investicione banke u iznosu od 25 miliona evra, dok preostala sredstva obezbeđuje Republika Srbija i JP „Srbijagas“.

Mihajlovićeva je uverena da će Srbija i Bugarska otprilike u isto vreme završiti gasovod na svojoj teritoriji, za oko dve godine od početka radova, i naglasila da će sa ovom gasnom interkonekcijom Srbija dobiti još jedan pravac za dotok gasa, što će omogućiti diverzifikaciju snabdevača gasa.

 “Srbiju će u budućnosti biti gasno stabilna zemlja”, naglasila je ministarka i dodala da je to naročito važno sada kada krećemo u energetsku tranziciju, koja će podrazumevati izabacivanje prljavih tehnologija i izvora energije.

Gasna stabilnost je ključna za našu zemlju jer će se u Srbiji graditi gasne elektrane, a za to su potrebni različiti dobavljači gasa. Gas će za Srbiju biti izuzetno važan energent, zaključila je Mihajlovićeva.

Energetski portal