Objavljen konferencijski program sajma RENEXPO® 2019

Vesti | Srbija | Održivi razvoj

Foto: RENEXPO

Državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine, gospodin Ivan Karić, otvoriće program konferencije o vodama. Teme konferencijskog programa su upravljanje komunalnim podacima u vik preduzećima, energetska efikasnost postrojenja i opreme, upravljanje vodama bez prihoda, upotrebni vek i racionalizacija troškova, operativna oprema i postrojenja, izgradnja kapaciteta, tehnologije i postrojenja za tretman otpadnih voda, upravljanje muljem/dehidracija i obrada mulja. Četvrta međunarodna konferencija Održivo upravljanje vodama održaće se pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Teme od posebnog interesa za javna komunalna preduzeća – priprema projekata za finansiranje iz EU fondova, izazovi i primeri dobre prakse iz regiona biće fokus obuke za predstavnike javnih preduzeća za vodovod i kanalizaciju. U okviru međunarodne saradnje Srbije i nemačke države Baden-Virtemberg, obuka je besplatna uz registraciju, a organizator je TCC Danubius. Moderator konferencijskog programa i obuke je dr Heike Burghard iz Nemačkog vodnog partnerstva, a renomirani evropski i domaći stručnjaci predstaviće praktična znanja, neophodna zauspešnu pripremu aplikacija i korišćenje sredstava iz evropskih fondova za modernizaciju vodne infrastrukture. Razvoj infrastrukture voda, iskustva i naučene lekcije iz Mađarske, predstaviće Karoly Kovacs, Evropsko udruženje voda, dok će inovativne tehnologije za tretman procednih voda predstaviti sponzor konferencijskog programa, kompanija Klarwin.

Foto: RENEXPO

Tri konferencijske celine na sajmu RENEXPO® posvećene su hidroenergiji – šesta međunarodna konferencija Hidroelektrane u regionu Zapadnog Balkana održaće se u sredu 24. aprila, praćena okruglim stolom o malim hidroelektranama, dok je stručni seminar Modernizacija i održavanje hidroelektrana zakazan drugog dana sajma, u četvrtak 25. aprila. Domaćin skupa i moderator konferencijskog programa je prof. dr Aleksandar Gajić, sa Akademije inženjerskih nauka Srbije, naučnog organizatora stručnog seminara o hidroenergiji. Predavači su istaknuti profesori i istraživači iz uglednih naučno-istraživačkih instituta iz Srbije i Nemačke, a učesnici imaju priliku da od vodećih stručnjaka i predstavnika industrije saznaju o najnovijim dostignućima i razvoju sektora, usaglašavanjima projekata MHE sa međunarodnim standardima, kao i o inovativnim tehničkim rešenjima upravljanja i održavanja hidroenergetskih postrojenja u cilju smanjenja rizika. O hidroenergiji u okviru evropskog projekta Horizont 2020 govoriće sponzor konferencije VGB PowerTech, Međunarodno tehničko udruženje za generisanje i skladištenje električne i toplotne energije, dok će iskustva investitora u sektoru MHE u Srbiji predstaviti Nacionalno udruženje malih hidroelektrana Srbije.

Posetioci konferencije će moći da čuju prve rezultate o digitalizaciji barometra za hidroelektrane, a učesnici seminara, vlasnici i projektanti hidrocentrala, dobiće sveobuhvatan pregled dostupnih tehnologija za održavanje hidroelektrana a stečeno znanje će biti od pomoći prilikom odlučivanja o strategiji upravljanja i održavanja postrojenja.

Foto: RENEXPO

Među potvrđenim izlagačima 2019 su Andritz Hydro, Cink Hydro-Energy, Doro Turbinen, Dyrhoff Limited, Global Hydro Energy, Hydrohrom, Kössler, Seal Maker Dichtungstechnik, Spaans Babcock, Stucky Balkans, Wasserkraft Volk, Ludwig Pfeiffer, Smart Cloud, Budapest Waterworks, Kwi International Environmental Treatment, Envirochemie, Rädlinger Primus Line, Zahnen Technik, Aqua & Waste International, Enexio Water Technologies, Jäger Umwelt-Technik, Hach Lange, Barthauer Software, TCC Danubius, Viatech. Posetioce očekuje preko 120 štandova izlagača, otvaranje izložbe uz prisustvo visokih zvaničnika, organizovan obilazak sajamske izožbe, stručna poseta hidrocentrali Đerdap, a organizator posebno ističe B2B sastanke drugog dana sajma, organizovane u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

Ulaz na sajamsku izložbu je besplatan za posetioce uz registraciju.

Za više informacija posetite www.renexpo-belgrade.com.