Objavljen indeks performansi u borbi protiv klimatskih promena

Svet | Klimatske promene

co2 energetika.ba

Početkom ove nedelje objavljen je „Indeks performansi u borbi protiv klimatskih promena“ u okviru koga je obuhvaćeno 58 zemalja koje su odgovorne za preko 90 odsto emisije ugljen dioksida u atmosferu. Ovaj izveštaj predstavljen je na konferenciji o klimatskim promenama koja se održava u Limi, a prezentovale su ga organizacije „Germanwatch“ i „CAN Europe“.

Prva tri mesta na ovoj listi su prazna, a na četvrtom mestu nalazi se Danska kao jedna od zemalja koja najviše čini za borbu protiv klimatskih promena. U vrhu liste su i Švedska, Velika Britanija, Portugalija, Kipar i Irska.

Kao jedna od zemalja koja daje najviše doprinosa za borbu protiv klimatskih promena navedena je Indija koja ima nizak nivo emisije ugljen dioksida po stanovniku. Ona se nalazi na 31. mestu na listi i to ispred devet članica Evropske unije (Finska, Letonija, Hrvatska, Grčka, Austrija, Poljska, Bugarska, Holandija, Estonija).

Među najgore pozicioniranim zemljama nalaze se Kina, Sjedinjene Američke Države i Estonija, a poslednje mesto zauzima Saudijska Arabija.

Sandra Jovićević

foto: energetika.ba