Obilaznica oko Beograda izmestiće teretni saobraćaj iz gradskog centra

Mobilnost

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ambasadorka NR Kine u Srbiji Čen Bo obišle su juče, 27. aprila, gradilište na izgradnji obilaznice oko Beograda, koja će biti završena za manje od dve godine.

Foto-ilustracija: Unsplash (Greg Rosenke)

Mihajlović je tom prilikom naglasila da će završetkom obilaznice biti omogućeno da posle više decenija teretni saobraćaj bude izmešten iz centra grada.

Ona je, ističući da na gradilištima trenutno radi više od 3.500 radnika, iskazala zahvalnost svim izvođačima, investitorima, a posebno radnicima koji u ovom teškim okolnostima, kada preovladavaju briga i strah, rade sve vreme.

Deonica obilaznice oko Beograda duga je 20 kilometara, a vrednost radova iznosi 207 miliona evra, precizirala je potpredsednica Vlade i istovremeno prenela da su je izvođači obavestili o tome da će most na Ostružnici biti gotov u maju.

Mihajlović je iskazala zahvalnost NR Kini i ambasadorki Čen Bo, koja je od prvog dana epidemije uz Srbiju, kao i svim kineskim kompanija na radu i donacijama koje su obezbedili.

Ambasadorka NR Kine je ukazala na to da kineske kompanije nisu obustavljale radove na projektima koje realizuju u Srbiji.

„Sve kineske kompanije učinile su sve da smanje negativne uticaje koronavirusa. Aktivno učestvujemo u borbi protiv epidemije. Najvažnije je zdravlje radnika, ali daćemo svoj doprinos i u ekonomskom oporavku Srbije“, poručila je ona.

Mihajlović je, odgovarajući na pitanja novinara, izrazila očekivanje da će verovatno sledeće nedelje polako krenuti otvaranje međugradskog saobraćaja.

Prema njenim rečima, prvo će biti otvoren međugradski saobraćaj, a zatim prigradski i gradski, pri čemu se otvaranje saobraćaja radi koordinirano sa gradovima i epidemiolozima, koji daju preporuku koliko ljudi može biti u vozu ili autobusu.

Ona je ukazala na to da se polako relaksiraju mere u skladu sa epidemiološkom situacijom i preporukama lekara, koje će Vlada striktno poštovati.

Izvor: Vlada Republike Srbije