Obezbeđen novac za hidrosistem ”Stubo-Rovni”

Vesti | Srbija | Hidro

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije saopštilo je da je obezbedilo 70 miliona dinara za izradu projektne dokumentacije neophodne za završetak Regionalnog višenamenskog hidrosistemaStubo-Rovni”.

U saopštenju se navodi da će taj hidrosistem trajno rešiti pitanje snabdevanja vodom za 250.000 ljudi u Kolubarskom okrugu i Gradskoj opštini Lazarevac.

Planirano je da tender za izradu projektno-tehničke dokumentacije bude raspisan do kraja meseca, a potpisivanje ugovora može se očekivati u drugoj polovini jula.

Novac za izradu projekta, kako je potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila prilikom posete Valjevu 20. aprila, Ministarstvo je obezbedilo preraspodelom unutar svog budžeta.

Izrada projektno-tehničke dokumentacije obuhvatiće preostale delove cevovoda iz akumulacije “Stubo-Rovni”, u dužini od 27 kilometara ka opštinama Ub, Lajkovac i Lazarevac, postrojenje za preradu vode „Pećina II“ kapaciteta 600 litara u sekundi, kao i novi cevovod za snabdevanje Ljiga.

Zadatak projektanta biće da izrade svu potrebnu dokumentaciju, od idejnog projekta do projekta za izvođenje radova, zajedno sa pribavljanjem građevinske dozvole za novi projekat izgradnje cevovoda do Ljiga i izradu studije opravdanosti.

Regionalni višenamenski sistem “Stubo-Rovni”, koji se gradi već 29 godina, trenutno snabdeva samo mali deo Valjeva, a završetkom izgradnje svih objekata za koje izrada projekata počinje krajem leta, biće trajno regulisano pitanje snabdevanja vodom 250.000 stanovnika Valjeva, Mionice, Uba, Lajkovca, Lazarevca i Ljiga.

Milisav Pajević