Obeleženo 50 godina rada HE Trebinje 1

Region | Hidro

Hidrolektrana “Trebinje jedan”, koja je pre 50 godina počela sa radom, bila je ne samo razvojni zamajac istočne Hercegovine, nego i bitan preduslov razvoja drugih industrijskih grana kako u bivšoj Jugoslaviji, tako i danas, rekao je direktor preduzeća Hidroelektrane na TrebišnjiciGordan Mišeljić.

Foto-ilustracija: Wikimedia/Dr Richard Murray

Na svečanoj akademiji povodom ovog značajnog jubileja, Mišeljić je podsetio da su konstruktori brane Grančarevo Stjepan Mikulec, Petar Stojić i Ognjen Jokanović, te da je oko 4.000 radnika podiglo ovaj elektroenergetski gigant u Hercegovini. On kaže da je projekat imao impresivne dimenzije i u pripremnoj fazi, pa je na području opština Trebinje, Bileća i Dubrovnik izgrađeno ili rekonstruisano više od 80 kilometara puteva, izmešteno 27 kilometara pruge i izgrađeno 140 kilometara dalekovoda, izgrađena su 4 vodovoda i podignuta 4 naselja za smeštaj ukupno 2.600 radnika. Izgradnjom brane Grančarevo od poplava je oslobođeno preko 5.500 hektara plodnog zemljišta u Popovom i Trebinjskom polju, a izgradnjom brane Gorica omogućeno je navodnjavanje skoro 10.000 hektara u Popovu i Trebinju. Time je za južni deo Hercegovine stvoren jedan novi razvojni okvir, rekao je Mišeljić.

Mišeljić je rekao da je aktuelan projekat Gornji horizonti, koji ima potpuno jasnu koncepciju zahvaljujuću zainteresovanosti i pomoći predsednika Republike Srpske i Vlade Republike Srpske. U toku je probijanje dovodnog tunela za HE Dabar, izgradnja betonske obloge na tunelu Fatničko polje – akumulacija Bileća, a teku istraživački radovi i projektovanje kanala kroz ovo polje. Ubrzano stvaramo uslove za konačnu realizaciju sistema Gornji horizonti, podsetio je Mišeljić. Mišeljić kaže da planiraju revitalizaciju dva starija agregata iz 1968. godine, čime će povećati instalisanu snagu elektrane i produžiti njen životni vek najmanje tridesetak godina. Vrednost ovih radova iznosiće 10 miliona KM.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je četitao veliki jubilej svim zaposlenim i bivšim radnicima ovog preduzeća, ističući veliki doprinos ovog sistema u energetici, privredi i vodoprivredi, te veliki značaj koji HET ima za Trebinje i Hercegovinu.

HET godišnje prosečno proizvode 1.100 GWh električne energije, što čini 20 odsto ukupne proizvodnje električne energije u Republici Srpskoj.

Uz HE “Trebinje jedan”, pedesetogodišnji jubilej obeležava i celi sistem HET-a, koji čini jedno od 11 zavisnih preduzeća Mešovitog holdinga Elektroprivrede Republike Srpske.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević