Obeleženo 50 godina izgradnje HE „ Đerdap 1“

Svet

djerdap 1-

Proteklog vikenda u Kladovu obeležena je pedesetogodišnjica izgradnje hidroelektrane „Đerdap 1“ na kojoj su prisustvovali predstavnici državnih organa, predstavnici „Elektroprivrede Srbije“, kao i predstavnici Privrednog društva „Đerdap“.

Ministar rudarstva i energetike gospodin Aleksandar Antić izjavio je da je hidrosistem „Đerdap“ jedan od najznačajnijih hidroenergetskih sistema u Srbiji. Gospodin Antić je podsetio prisutne da je HE „Đerdap 1“ do sada proizvela više od 243 milijarde kWh električne energije.

Vršilac dužnosti direktora „Elektroprivrede Srbije“ gospodin Aleksandar Obradović rekao je da se radovi na revitalizaciji ove hidroelektrane odvijaju po planu.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i potpredsednik Vlade Republike Srbije gospođa Zorana Mihajlović izjavila je da je neophodno izgraditi nova energetska postrojenja kako bi Republika Srbija ponovo postala izvoznik električne energije. Gospođa Mihajlović je dodala i da je u planu izgradnja HE „Đerdap 3“, kao i da su povodom ovog projekta u toku razgovori sa Rumunijom i potencijalnim partnerima.

Predstavnik Privrednog društva „Đerdap“ gospodin Goran Knežević izjavio je da je HE „Đerdap 1“ do sada već četiri puta premašila planiranu proizvodnju električne energije, a dodao je i da će radovi na revitalizaciji ove hidroelektrane biti završeni do kraja 2018. godine.

Direktor HE „Đerdap 1“ gospodin Ljubiša Jokić rekao je da je HE „Đerdap 1“ već premašila planiranu proizvodnju električne energije za 2014. godinu i to za sedam procenata.

Sandra Jovićević

foto:bizlife.rs