Obeleženo 46 godina od puštanja u rad prvog bloka TENT-a

Srbija

tent rs antic

PD „Termoelektrane Nikola Tesla“ 7. marta 2016. godine obeležilo je 46 godina od puštanja u rad prvog termo bloka.

Ministar rudarstva i energetike Republike Srbije gospodin Aleksandar Antić izjavio je da EPS predstavlja najznačajniji sistem srpske privrede i najveću vrednost koju Srbija poseduje. On je dodao da će termoelektrane u Srbiji ostati glavni oslonac proizvodnje električne energije uz odgovoran pristup prema životnoj sredini i primenu svih evropskih propisa, od Direktive o velikim ložištima do propisa o smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte. Gospodin Antić je podsetio i da se nakon 35 godina u Republici Srbiji gradi novi blok termoelektrane, odnosno treći blok TE „Kostolac B“ snage 350MW.

Izvršni direktor za tehničke poslove proizvodnje energije u JP „Elektroprivreda Srbije“ gospodin Dragan Jovanović istakao je da je prvi blok snage 200MW u Obrenovcu počeo sa radom 7. marta 1970. godine, a u narednih 15 godina podignuti su blokovi ukupne snage 2850MW. Naveo je da je sa lokacije TENT A sistemu do sada isporučeno preko 328 milijardi kWh električne energije, dok je TENT B isporučio skoro 242 milijarde kWh električne energije, što ukupno prelazi vrednost od 28,5 milijardi evra.

Član Nadzornog odbora JP „Elektroprivreda Srbije“ gospodin Aleksandar Gajić istakao je da će energetika i dalje zauzimati značajno mesto u strateškim opredeljenjima Republike Srbije.

Sandra Jovićević

foto: tent.rs