Obeleženo 30 godina rada RiTE „Ugljevik“ u Republici Srpskoj

Region

ugljevik srna.rs

U utorak 24. novembra 2015. godine obeleženo je 30 godina rada Rudnika i termoelektrane „Ugljevik”.

Ministar industrije, rudarstva i energetike Republike Srpske gospodin Petar Đokić ovom prilikom je istakao da je RiTE „Ugljevik“ prestižan proizvođač električne energije u Republici Srpskoj. Dodao je da je sektor energetike jedan od najvitalnijih sektora privrednog rasta i razvoja i da će Vlada Republike Srpske i u narednom periodu ulagati u ovu oblast. Kako je naveo, Vlada podstiče i izgradnju energetskih objekata iz obnovljivih izvora energije, a dato je čak 70 koncesija za male hidroelektrane.

Gospodin Đokić je izjavio i da Republika Srpska u sektoru energetike ostvaruje veoma dobre rezultate, a da u vremenu liberalizacije tržišta električne energije „Elektroprivreda Srpske“ mora biti osposobljena da bude konkurentna cenom električne energije.

U saopštenju RiTE „Ugljevik“ istaknuto je da je godišnja proizvodnja električne energije termoelektrane „Ugljevik“ 1601GWh električne energije godišnje. Rekordna proizvodnja električne energije ostvarena je 2012. godine, čak 1837054MWh, dok je od početka rada proizvedeno 36654GWh električne energije.

Sandra Jovićević

foto: srna.rs