Obeleženo 15 godina rada Agencije za zaštitu životne sredine

Foto: Agencija za zaštitu životne sredine

Svečanom akademijom je obeleženo 15 godina rada Agencije za zaštitu životne sredine, koja je okupila veliki broj gostiju iz zemlje i inostranstva, sa ciljem sumiranja i predstavljanja postignutih rezultata Agencije i razmene iskustava u oblasti zaštite životne sredine, trajnih i održivih rešenja za poboljšanje kvaliteta vazduha i vode sa gostima iz zemlje i inostranstva.

Na svečanoj akademiji održanoj u petak, 1. novembra, kao domaćin, prvo se obratio direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović i ponosno istakao da se Agencija u prvih 15 godina rada plasirala visoko, kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj sceni, sa agencijama, čiji su budžeti na desetine puta veći od budžeta Agencije i zahvalio se zaposlenima bez kojih taj uspeh, između ostalog, ne bi bio moguć: “Priznanje za naš rad dolazi iz Evrope. Imali smo čast da nas je prvi put posetio direktor Evropske agencije za zaštitu životne sredine i rekao da je naša zemlja spremna da bude članica Evropske agencije i pre nego što postane deo Unije„, rekao je Radović. On je dodao da sada naši stručnjaci učestvuju rame uz rame sa stručnjacima iz Evrope na raznim projektima i participiraju u raznim radnim grupama, a da je oprema koju koristimo harmonizovana sa evropskim standardima.

“Trudili smo se da značaj o životnoj sredini približimo običnom čoveku i uspeli smo da pokažemo koliko je to važan deo za sve nas kada govorimo o kvalitetu života. Naša tema će zasigurno biti tema broj jedan na agendi međunarodnih institucija, kao i u našim životima u vremenu koje pred nama. Mi smo tu da nastavimo da radimo i ukazujemo na stvari koje su od važnosti za ulaganje u životnu sredinu jer ono nikada nije trošak, već je to ulaganje u našu bolju budućnost”, zaključio je Radović.

Takođe, prisutnima su se obratili i poznati gosti iz inostranstva, direktor italijanskog nacionalnog Instituta za zaštitu životne sredine i istraživanja Luka Demikeli i autor čuvenog bestselera Njujork tajmsa „Neka bude voda – izraelsko rešenje za svet koji gladuje“ Set Sigel.

Foto: Agencija za zaštitu životne sredine

Srbija može biti ponosna što ima ovako modernu instituciju kao što je Agencija za zaštitu životne sredine. Mi smo pre već mnogo godina uspostavili saradnju između naših agencija, a nedavno je u poseti Srbiji bio i naš ministar za zaštitu životne sredine i tom prilikom smo našu saradnju podigli na nivo vlade. Ovde ne govorimo samo o prijateljstvu, već i o načinu da uspostavimo saradnju i da kanališemo napore i sredstva, kako bismo mogli da upravljamo velikim projektima u okviru zaštite životne okoline”, istakao je Demikeli.

“Srbija i Agencija za zaštitu životne sredine treba da nastave vredno da rade kao i do sad i da se bave zaštitom životne sredine. Pored toga, jako je bitno da se, kao i sa svakom krizom, bavite tretmanom otpadnih voda, da se ulaže jednako energije i jednako finansija u ovaj problem, jer to je svakako problem koji predstavlja rizik po zdravlje stanovništva i ljudi”, rekao je Set Sigel. On je naveo primer otpadnih voda u Izraelu, koji nije doneo odluku “juče” da nešto uradi, već je to bila generacijska i društvena odlika, te je u toku 70 godina uloženo više milijardi dolara u rešavanje tog problema. “Izrael je učinio sve kako bi se izborio sa tim problemom i izgradili su poseban infrastrukturni sistem za preradu otpadnih voda. Time su uspeli da 90 odsto otpadnih voda sada mogu da koriste u poljoprivredi”, naveo je Sigel.

Izvor: Agencija za zaštitu životne sredine