Obeleženo 140 godina zaštite Biogradske gore

Vesti | Region

Foto: JP Nacionalni parkovi Crne Gore

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore organizovalo je Svečanu akademiju u Centru za kulturu u Kolašinu, 14. decembra povodom obeležavanja 140 godina zaštite Biogradske gore (1878 – 2018).

Svečanom akademijom ukazano je na važnost prvog zaštićenog područja u Evropi, „Knjaževog zabrana“, nastalog na području današnjeg Nacionalnog parka Biogradska gora, kao i na značaj početaka institucionalne zaštite prirode u Crnoj Gori i razvoj nacionalnih parkova od njihovih osnivanja do danas.

U okviru programa Svečane akademije govorili su: predsednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, ministar kulture Aleksandar Bogdanović, predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bato Bulatović, princ Nikola Petrović Njegoš, dekan Filozofskog fakulteta Goran Barović i direktor JPNPCG Elvir Klica.

– JPNPCGje osnovano sa ciljem zaštite, unapređenja i promocije prirodnih i radom stvorenih vrednosti u parkovima. Obeležavanjem današnjeg jubileja potvrđujemo da nam je zaštita koju nam je Knjaz Nikola ostavio u amanet –prioritet. Uvereni da NP Biogradska gora zaslužuje da se nađe na UNESKO listi, u ovoj godini smo uz pomoć naše ambasadorke u Parizu, predali komitetu Tentativnu listu, koju je JPNPCG u tom procesu izradilo za NP Biogradsku goru. U 2019. godini planirano je da se pristupi realizaciji nominacije, istakao je u svom obraćanju direktor JPNPCG Elvir Klica.

Takođe, je napomenuo da će tragom dosadašnjih istraživanja i postojeće dokumentacije težiti, zajedno sa Vladom Crne Gore, domaćom i međunarodnom akademskom zajednicom, najoptimalnijem tehničkom i ekološki prihvatljivom rešenju za zaštitu Biogradskog jezera kao jednog od najvećih i najlepših crnogorskih dragulja, a koje je kao i većina ledničkih jezera u Evropi potencijalno ugroženo.

Zatim se zahvalio dinastiji Petrović, zaštitarima Biogradske gore, svim upravljačima i zaposlenim u prethodnim decenijama, kao i stanovnicima Kolašina, Mojkovca i Berana na očuvanju ovog nacionalnog parka.

Milisav Pajević