Obeležena Evropska godina kulturne baštine u NP Durmitor

 

Foto: JP "Nacionalni parkovi Crne Gore"

Foto: JP „Nacionalni parkovi Crne Gore“

Nacionalni parkovi Crne Gore obeležili su Evropsku godinu kulturne baštine u NP Durmitor  prikazom dokumentarnog etnografskog filma „Durmitor“ iz 1930. godine, na otvaranju prvog dana međunarodnog festivala „Green Montenegro International Film Fest” 2018.

– Filmovi su osim dokumenta prvog reda, dobar i u vremenu primeren način prezentacije i promocije kulturnog nasljeđa, a posebno jednog njegovog vrednog segmenta kulturnog pejzaža. Zato su Nacionalni parkovi Crne Gore, prikazom Filma „Durmitor“ iz 1930. godine (Branimira i Marijane Gušić), proveli „Kroz prostor i vrijeme“, sve posetioce, učesnike i goste četvrtog izdanja Green Montenegro Film festa na Crnom jezeru. Pored filma, upriličena je i prezentacija Nacionalnog parka Durmitor kroz izložbu starih fotografija Durmitora, autora Milana Pešića. Takođe, svim prisutnima je bio dostupan promotivni materijal Nacionalnih parkova Crne Gore gde su mogli da se upoznaju sa ponudom svih Parkova, kazala je Snežana Vukotić, etnolog u JP „Nacionalni parkovi Crne Gore“.

Cilj programa „Kroz prostor i vrijeme“ je podizanje svesti javnosti o značaju čuvanja kulturnog pejzaža kao sastavnog dela kulturne baštine.

Film iz 1930. godine odražava sveukupnost života ovog područja i nosi njegovu kulturološku posebnost i poseduje dokumentarno- etnografsku i umetničku vrednost.

Bračni par Branimir i Marijana Gušić su dali veliki doprinos u naučnom radu na proučavanju Durmitorskog kraja i sakupljanju vrednih eksponata koji predstavljaju reprezentativne primerke, a koje su zaveštali NP Durmitor.

Program „Kroz prostor i vrijeme“ kojim se obeležava Evropska godina kulturne baštine u NP Durmitor osmislila je etnolog Snežana Vukotić iz JP „Nacionalni parkovi Crne Gore“.

Milisav Pajević