Obeležen Svetski dan bez duvana

Vesti | Srbija

Svetska zdravstvena organizacija sa svojim partnerima obeležila je Svetski dan bez duvana, sa ciljem da, ukazujući na brojne štetne, čak i smrtonosne posledice upotrebe duvana, kao i negativne efekte same izloženosti duvanskom dimu, obeshrabri ljude da koriste bilo koji vid duvanskih proizvoda.

Ovogodišnja tema u fokusu obeležavanja ovog važnog datuma – „Duvan i zdravlje pluća“, odabrana je sa namerom da posebno istakne direktan štetni efekat duvana na respiratorni sistem čoveka.

U skladu sa temom je i aktuelni slogan kampanje „Ne dozvolite da zbog duvana izgubite dah. Izaberite zdravlje umesto duvana“.

Posebno je važno napomenuti da duvanski dim predstavlja zdravstveno, a čak i životno ugrožavajuću formu zagađenja vazduha, pre svega u zatvorenom prostoru, imajući u vidu da sadrži nekoliko hiljada hemijskih supstanci, od kojih je 69 dokazano kancerogeno za čoveka.

Iako dim možda nije uvek golim okom vidljiv, a ponekad mu se čak ni miris ne oseća, on u sebi sadrži sitne čestice koje ostaju da lebde u prostoru čak i nekoliko sati nakon samog čina pušenja, imaju toksično dejstvo na organizam.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, čak 890.000 smrtnih slučajeva godišnje povezano je sa pasivnim pušenjem, odnosno sa nevoljnom izloženošću duvanskom dimu.

Milisav Pajević