Obeležen početak trogodišnjeg PEID projekta u oblasti zaštite životne sredine

img_3063-1024x278

U prostorijama Ministarsatva poljoprivrede i zaštite životne sredine u četvrtak 22. septembra 2016. godine održan je sastanak povodom početka trogodišnjeg programa podrške razvoja investicija u oblasti zaštite životne sredine PEID.

Šef Pregovaračke grupe za Poglavlje 27 gospođa Stana Božović izjavila je da je za resorno ministarstvo ovaj program podrške od izuzetnog značaja jer će omogućiti nastavak investicija u zaštitu životne sredine i dostizanje evropskih standarda u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama. Projekti koji se trenutno pripremaju imaju vrednost od preko 100 miliona evra, a čine ih prečišćavanje otpadnih voda u Nišu, upravljanje otpadom u Novom Sadu i Kragujevcu, kao i priprema tenderske dokumentacije za kolektor u Leskovcu i liniju tretmana mulja u Šapcu. Ministarstvo će kao rezultat ovog programa imati spremne velike infrastrukturne projekte za finansiranje iz fondova Evropske unije, rešiće zaostale problematične projekte, podići će tehničke kapacitete zaposlenih u IPA jedinici i značajno ojačati međuinstitucionalnu saradnju između lokalnih samouprava, Vlade Republike Srbije i međunarodnih institucija, istakla je gospođa Božović.

Direktor razvojne pomoći Švedske razvojne agencije (SIDA) gospodin Ola Anderson naveo je da Srbija i Švedska imaju dugogodišnju uspešnu saradnju za koju se nada da će se nastaviti i u budućnosti. Istakao je da je sektor zaštite životne sredine jedan od ključnih prioriteta saradnje i da će Švedska pomoći Srbiji u dostizanju standarda zaštite životne sredine.

Direktor razvojne saradnje u Delegaciji EU u Srbiji gospodin Holger Šreder dodao je da očekuje da će Evropska komisija nakon tri godine pauze u investiranju u infrastrukturne projekte zaštite životne sredine usled postojanja problematičnih projekata od naredne IPA godine početi da investira značajna finansijska sredstva kroz mehanizam pretpristupnih fondova.

Program finansira Švedska razvojna agencija sa preko 2 miliona evra i podrazumeva pripremu i razvoj projektno tehničke dokumentacije za infrastrukturne projekte u oblasti upravljanja otpadom i prečišćavanja otpadnih komunalnih voda za velike gradske centre u Srbiji, poput Novog Sada, Niša i Kragujevca, koji bi potom bili finansirani iz programa pretpristupne pomoći Evropske Komisije. Životna sredina iz ovih fondova trenutno ima na raspolaganju 160 miliona evra razvojne pomoći.

izvor: eko.minpolj.gov.rs

Sandra Jovićević