Obeležen Međunarodni dana čuvara prirode

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, u saradnji sa Ustanovom „Rezervati prirode“ Zrenjanin je u Parku prirode „Rusanda”, u prostoriji Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Rusanda” u Melencima organizovao skup čuvara zaštićenih područja u Vojvodini, posvećen obeležavanju Međunarodnog dana čuvara prirode.

Foto: PZZP/ Vladimir Dobretić

Na samom početku skupa prisutnima se obratila dr. med. Zorica Ćulibrk, direktorka Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Rusanda” i kao domaćin ovog skupa izrazila veliko zadovoljstvo da se ovo obeležavanje organizuje upravo u toj zdravstvenoj ustanovi jer to simbolizuje nerazdvojivu vezu između ljudskog zdravlja i očuvane prirode.

Zatim se obratio dr Ratko Bajčetić, pomoćnik pokrajinskog sekretara i istakao je značaj obeležavanja ovog međunarodnog dana imajući u vidu neprocenjivu ulogu čuvara zaštićenih područja u borbi za zaštitu i očuvanje prirode i biodiverziteta u svetu.

Svoje pozdrave i reči podrške iznela je i Mira Dronjak u ime Ustanove „Rezervati prirode” Zrenjanin, suorganizatora ovog dešavanja i upravljača Parka prirode „Rusanda” i Specijalnog rezervata prirode „Ritovi donjeg Potisja”.

Prisutni su imali priliku da se upoznaju sa ključnim međunarodnim organizacijama koje se najviše zalažu za umrežavanje, prepoznavanje značaja rada i pružanja podrške čuvarima prirode na svetskom nivou, upoznali se sa prirodnim vrednostima i radom čuvarske službe u zaštićenim područjima kojima upravlja Ustanova „Rezervati prirode” Zrenjanin, kao i aktivnostima Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode na zbrinjavanju ozleđenih i obolelih zaštićenih divljih životinja.

Nakon prezentacija sledila je kratak obilazak Parka prirode „Rusanda”.

Ovaj skup je ujedno bila odlična prilika da čuvari iz različitih zaštićenih područja u Vojvodini unaprede svoje teorijsko i praktično znanje, razmene iskustva i izazove sa terena i da započnu, odnosno ojačaju međusobnu saradnju u budućem periodu.

Ukupno je učestvovalo više od 40 čuvara zaštićenih područja, koji su predstavili Nacionalni park „Fruška gora”, Specijalne rezervate prirode „Zasavica” i „Carska bara”, Park prirode „Stara Tisa kod Bisernog ostrva”, kao i više zaštićenih područja kojima upravlja Javno preduzeće „Vojvodinašume” i Javno preduzeće „Palić-Ludaš”.

Međunarodni dan čuvara prirode se u svetu obeležava 31. jula, na dan kada je 1992. godine u Nacionalnom parku „Pik“ u Engleskoj osnovana Međunarodna federacija čuvara prirode (International Ranger Federation-IRF), koja se brzo razvila i širila i postala krovna organizacija za unapređenje statusa i rada čuvara prirode, njihovih formalnih ili neformalnih grupa, odnosno organizacija širom sveta.

Broj partnerskih organizacija trenutno iznosi više od 90, koje funkcionišu i rade u 50 zemalja na šest kontinenata sveta.

Milisav Pajević