Obeležen međunarodni Dan Dunava

Dunav_Djerdap3Povodom obeležavanja međunarodnog Dana Dunava, juče 29. juna 2016. godine, na Zemunskom keju održana je Centralna proslava koja je ove godine posvećena najmlađima i njihovoj edukaciji o očuvanju eko-sistema najveće evropske reke, Dunava. U okviru Centralne proslave deca su imala priliku da razgovaraju o zanimljivostima sa predstavnicima Svetskog fonda za prirodu, Mladim istraživačima, predstavnicima JKP „Zelenilo-Beograd“, Orijentiring savezom Srbije, Vodnim Agentom, Sekopakom, Udruženjem „Naša deca“ ali i drugim učesnicima.

Više stotina mališana učestvovalo je u edukativnim radionicama posvećenim očuvanju životne sredine i slivu reke Dunav sa osnovnim ciljem da se ukaže na vrednosti eko sistema ove reke, kao i potrebe za odgovornijim ponašanjem i očuvanjem vodnih resursa. Apelovano je na sve građane da svojim aktivnostima doprinesu boljem kvaliteu Dunava i boljim uslovima za život i opstanak, kako eko sistema, tako i ljudi koji žive na slivu ove reke. Pored danas održanih edukativnih radionica, u 17 gradova širom Srbije biće organizovane manifestacije posvećene obeležavanju Dana Dunava i organizovan studentski eko kamp koji počinje 10. jula na Velikom ratnom ostrvu.

Međunarodni Dan Dunava se obeležava u 14 evropskih zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o saradnji na zaštiti i održivom korišćenju reke. Konvencija je osnov za saradnju država radi zaštite najveće evropske reke na čijem slivu živi više od 80 miliona ljudi. Svake godine broj partnera, gradova i građana koji su uključeni u kampanju je sve veći i na taj način poruka o važnosti očuvanja i zaštite reka i racionalnoj upotrebi vodenih resursa stiže do sve većeg broja ljudi.

http://www.mpzzs.gov.rs

Vesna Vukajlović