Obavljen pojačan nadzor veterinarske inspekcije u Zlatiborskom okrugu

Vesti | Hrana

Veterinarska inspekcija izvršila je pojačani nadzor u Zlatiborskom upravnom okrugu, gde je konstatovan veći broj nepravilnosti kod privrednih subjekata koji se bave preradom hrane životinjskog porekla.

Foto: pixabay

U dva objekta registrovana za preradu mesa uočene su nepravilnosti pretežno strukturalne prirode, a koje su u suprotnosti sa Pravilnikom o uslovima higijene hrane kao i nepravilnosti vezane za posebne uslove higijene hrane uključujući i neimplementiran HACCP. Zabeležene nepravilnosti su u suprotnosti sa Pravilnikom o veterinarsko-sanitarnim uslovima, odnosno opštim i posebnim uslovima za higijenu hrane životinjskog porekla, kao i o uslovima higijene hrane životinjskog porekla, saopštilo je juče Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kod jednog subjekta zatečena je hrana životinjskog porekla koja nije označena i kojoj nije moguće utvrditi sledljivost u ukupnoj količini od 405 kilograma. Hrana koja je proglašena nebezbednom za ishranu ljudi, stavljena je van prometa i poslata na neškodljivo poništenje u prisustvu veterinarskih inspektora. Dodatnih 600 kilograma hrane koja je bila propisno obeležena ali čuvana u neadekvatnim temperaturnim uslovima, službeno je uzorkovano i stavljeno van prometa do stizanja rezultata analiza.

Osim navedenog, kod istog proizvođača stavljeno je van prometa 2.000 kilograma dimljenih proizvoda i blokirano od strane veterinarskih inspektora do stizanja analiza službenog uzorkovanja jer isti subjekt u tekućoj godini nije radio analize gotovih proizvoda.

U objektu koji se bavi preradom mleka i proizvodnjom kajmaka zatečene su strukturalne neusaglašenosti, loš nivo higijene i plesnivost prostorija što u velikoj meri utiče na opšte uslove higijene hrane a što je u suprotnosti sa Pravilnikom o uslovima higijene hrane.

Pomenutom subjektu zabranjen je rad do otklanjanja nedostataka.

Za sva tri subjekta u poslovanju hranom izrečena je mera zabrane upotrebe prostorija i opreme do otklanjanja nedostataka.

Subjekti kojima je zabranjeno korišćenje opreme i prostorija do otklanjanja neusaglašenosti su:

Objekat za preradu mleka Zlatibor K, selo Šljivovica, opština Čajetina,

Objekat za preradu mesa SZR Rupić, selo Mačkat, opština Čajetina,

Objekat za preradu mesa SZR Radojičić, selo Mačkat , opština Čajetina.

Milisav Pajević