Obavezne uštede u potrošnji energije

Vesti | Region

srebrenka_golicMinistar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da se BiH, ugovorom o uspostavlјanju energetske zajednice, obavezala da će do 2018. godine ostvariti uštede u finalnoj potrošnji energije od devet odsto. Ona kaže da su u Republici Srpskoj i BiH u celini mapirana područja sa izuzetnim energetskim potencijalom, a klјučni uslov za smanjenje potrošnje energije jeste podizanje nivoa energetske efikasnosti u svim segmentima života, što znači iskoristiti što manje energije i energenata za što veći učinak.

„Jedan od cilјeva je i da se forsira i stumuliše povećano korištenje energije iz obnovlјivih izvora da bi bila smanjena ukupna emisija štetnih gasova koji izazivaju efekat staklene bašte“, rekla je Golićeva za „Pres Republika Srpska“. Ona je dodala da su s tim u vezi doneseni pravilnici kojima je prvi put propisima Republike Srpske obuhvaćena i obrađena energetska efikasnost u građenju zgrada. Prema njenim rečima, u naredne dve godine trebalo bi da bude obnovlјeno više od 35 objekata iz oblasti prosvete i kulture i zdravlјa i socijalne zaštite. „U prvoj fazi već je izabrano 11 objekata – tri bolnice, sedam osnovnih škola i jedan studentski centar. Radovi na ovih 11 objekata procjenjuju se na oko 5,5 miliona KM. Ukupna vrednost projekta, koji se finansira iz kreditnih sredstava Svetske banke, za BiH iznosi 32 miliona dolara, od čega se na Srpsku odnosi 12,8 miliona dolara ili 40 odsto“, precizirala je Golićeva.

Ona je dodala da je cilј da se ugradnjom energetski efikasnih materijala, poput izolacije na fasadama, kvalitetne stolarije, krova i bolјih rešenja grejanja u tim objektima, uštede znatna sredstva. Golićeva je navela da su propisi Srpske, kada je reč o energetskoj efikasnosti, stoodstotno usklađeni sa evropskim direktivama, te da se kontinuirano prate sve promene u ovoj oblasti. Ona smatra da je podizanje svesti javnosti o značaju mera energetske efikasnosti izuzetno važno, jer omogućavaju uštede energije i novca, te da su mediji kao kreatori javnog mnjenja i obrazovni sistem, u tome klјučni. Golićeva je pojasnila da nije tačna informacija da je u Republici Srpskoj nastalo 800.000 tona opasnog otpada, već je reč o pepelu i šlјaci iz termoelektrana koji ne spadaju u opasni otpad.

V.V.
www.srna.rs