Obaveštenje o zahtevima za solarne elektrane

Vesti | Solarna

solarna-elektrana-1024x682Obaveštavamo stranke koje su na dan 9. septembra 2015. godine i kasnije podnele zahteve za sticanje statusa privremenog povlašćenog proizvođača, odnosno statusa povlašćenog proizvođača za solarne elektrane instalisane snage do 30 kW na objektu, da su u toku postupci po žalbama koje su stranke izjavile na rešenje Ministarstva br. 021-01-65/2015-06 od 13.11.2015. godine kojim su odbijeni svi zahtevi podneti od 16. marta do 9. septembra 2015. godine.

Dok se žalbeni postupci ne okončaju nije moguće rešiti kasnije zahteve, jer rešenje Ministarstva br. 021-01-65/2015-06 od 13.11.2015. godine prema pravilima upravnog postupka postaje izvršno tek po donošenju drugostepenog rešenja u slučaju izjavljivanja žalbe. Kada navedeno rešenje postane konačno i izvršno pristupiće se rešavanju zahteva po redosledu njihovog podnošenja.

Zainteresovana lica koje žele status privremenog povlašćenog proizvođača, odnosno statusa povlašćenog proizvođača za solarne elektrane instalisane snage od 30-500 kW i na zemlji, treba da imaju u vidu da se oslobođeni kapacitet na ime elektrana za koje u roku nisu stečeni statusi povlašćenog proizvođača, raspodeljuje jedino u slučaju donošenja posebnog pravilnika na osnovu člana 7a Uredbe o uslovima i postupku sticanja statusa povlašćenog proizvođača električne energije.

Kako takav pravilnik još nije donet, svi zahtevi koji se podnesu predstavljaju samo administrativno opterećenje i za Ministarstvo i za stranke, jer se automatski odbijaju kao neosnovani zbog nepostojanja slobodnog kapaciteta. Zainteresovanim licima se preporučuje da prate sajt Ministarstva gde se može pronaći informacija o tome da li će biti objavljen pravilnik kojim se utvrđuje slobodni kapacitet za solarne elektrane instalisane snage od 30-500 kW i solarne elektrane na zemlji i „Službeni glasnik Republike Srbije” u kome se pravilnik objavljuje.

Izvor: http://www.mre.gov.rs