Oaza prirode u centru Podgorice – na više od 10 hiljada kvadratnih metara

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković, sa saradnicima, otvorio je 23. avgusta i drugu fazu Podgoričkog parka u Ulici Jovana Tomaševića,  na prostoru između Moskovskog mosta i  pešačkog mosta Gazela. Reč je o prirodnom nastavku prve faze koja je nedavno završena i zahvata površinu od mosta Milenijum do Moskovskog mosta.

Foto: Grad Podgorice

Vrednost radova izgradnje druge faze Podgoričkog parka iznosi 49.642 evra, dok ukupna vrednost izgradnje obe faze iznosi 127.391 evra. Park se prostire na više od 10.000 metara kvadratnih, od mosta Milenijum do mosta Gazela.

Zamenica gradonačelnika dr Slađana Vujačić  izrazila je zadovoljstvo što je Podgorički park kao jedna od najlepših parkovskih površina u gradu dobio svoju finalnu formu.

„Ovo je prostor koji je za kratko vreme postao omiljeno mesto za odmor i relaksaciju naših sugrađana i nama je zaista puno srce kad svakog dana i svake večeri ovde vidimo veliki broj naših građana koji koriste sadržaje koji se ovde nalaze i ovo je postalo omiljeno mesto za boravak u prirodi“, naglasila je Vujačić.

Ona je posebnu zahvalnost na kvalitetno odrađenom poslu uputila kolegama iz privrednog društva Zelenilo, ali i ostalim partnerima na ovom projektu.

„Želim da se zahvalim našim kolegama iz privrednog društva Zelenilo na uspešno odrađenom poslu, a način na koji se ova površina već koristi je dokaz da smo zajedno završili jedan odličan posao. Takođe, ovo je prilika da se zahvalim našim prijateljima iz Ministarstva odbrane na jednoj značajnoj donaciji koja je omogućila da formiramo novu parkovsku površinu i privrednom društva Lakolina na donaciji putem koje smo rekonstruisali rasvetu u Ulici Jovana Tomaševića“, istakla je zamenica gradonačelnika.

„Naša poruka građanima je da što više koriste ovaj prostor, da uživaju u njemu i da ga čuvaju pre svega, a naše obećanje je da ćemo već do kraja ove godine dobiti još ovakvih parkovskih površina na nekoliko lokacija u gradu“, zaključila je Vujačić.

U okviru druge faze Podgoričkog parka izvedeni su zemljani radovi, uklanjanje površinskog sloja neplodne zemlje i šuta i nasipanje novog sloja humusne zemlje. Postojeći biljni fond i staze su zadržani, a na ulazu u park od strane Moskovskog mosta napravljen je portun od drvenih greda. Izgrađena je i kolonada sa puzavicama, a prostor je oplemenjen autohtonim vrstama drveća poput smokve, murve i džanja. Posađeno je oko 60  komada drveća i oko 100 metara žive ograde, dok su na slobodnim površinama formirani travnjaci.

Pročitajte još:

Za miran odmor napravljene su dvije klupe modernog dizajna, a ugrađen je i standardni parkovski mobilijar – 12 klupa i 6 korpi za otpatke, izvršena je i ugradnja zaštitno-dekorativne ograde.

U cilju smanjenja utroška vode sa vodovodne mreže na ovoj površini izvršen je iskop bunara, te se kompletna površina Podgoričkog parka navodnjava bunarskom vodom preko sistema za zalivanje.

Izvor: Grad Podgorica