NVO Green Home uskoro otvara sudske sporove za neke male hidroelektrane u Crnoj Gori

Nevladina organizacija (NVO) Green Home priprema inicijativu, kojom bi se otvorili sudski sporovi za neke male hidroelektrane, ukoliko Ministarstvo ekonomije Crne Gore ne uvaži njihov zahtev za uvođenje moratorijuma na gradnju malih hidroelektrana, po osnovu do sada izdatih koncesija.

Foto-ilustracija: energetskiportal.rs

Predstavnica NVO Green Home Irma Muhović, kazala je da su iz Ministarstva ekonomije najavili da će da rade na reviziji svih dozvola i saglasnosti koje su vezane za izgradnju malih hidroelektrana.

Ona je podsetila da je Green Home, u prethodnom periodu, predao peticiju Skupštini Crne Gore, kojom traže moratorijum na gradnju malih hidroelektrana, po osnovu do sada izdatih koncesija.

„Imajući u vidu da smo predali tu peticiju i da smo imali veliki broj inicijativa zajedno sa lokalnim stanovništvom, Ministarstvo ekonomije nas je pozvalo na sastanak, kojem smo prisustvovali sa još nekoliko nevladnih organizacija i predstavnika lokalnih zajednica.

Međutim, Ministarstvo ekonomije je najavilo da radi na pripremi novog zakona koji je vezan za male hidroelektrane, ali za male hidroelektrane koje bi se tek gradile“, navela je Muhović.

Ona je istakla da je uticaj gradnje malih hidroelektrana na životnu sredinu višestruk.

„Pre svega, gradnja malih hidroelektarna narušava celokupan vodotok, pa tako i biljni i životnjski svet u rekama. To se odražava, pre svega, na negativan uticaj na riblje vrste, jer su reke na kojima se grade male hidroelektarne najčešće reke u kojima se te ribe mreste“, pojasnila je Muhović.

Ako se naruše vodotoci i pregrade ih branama, ribe neće moći da se mreste, „što u nekom periodu može dovesti do nestanka tih vrsta ili smanjenja njihovog broja“.

„Takođe, neke reke su staništa stenoendemskih vrsta u Crnoj Gori.

Ako izgradimo malu hidroelektranu, uništavamo staništa stenoendemskoj vrsti i ta vrsta, s obzirom da živi samo na tom lokalitetu, izumire“, rekla je Muhović.

Milisav Pajević