Nulta tolerancija za domaće jabuke u EU

Srbija

Foto-ilustracija: Unsplash (Roberta Sorge)

Iako ova uredba stupa na snagu 14. decembra, stanovnici takozvanih trećih zemalja koji su u Evropsku uniju (EU) uneli jabuke u ručnom prtljagu, naišli su na „nultu“ toleranciju nekih od zemalja EU.

Te zemlje sprovode ovakav sistem kontrole iako EU još uvek nije tačno definisala šta su to male pošiljke voća i biljnog materijala.

„Očekujem da će carinski organi unutar EU dobiti pojašnjenje od svojih vlada da li se nešto izuzima iz fitosanitarnog pregleda i razrešiti ovu, sada pomalo zbunjujuću situaciju. Naime, u septembru ove godine je promenjena regulativa EU i uvedeni su novi uslovi za pošiljke bilja, plodova ili delova biljaka – moraju da imaju fitosertifikat“, ukazuje direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Nebojša Milosavljević.

EU nije definisala šta su male pošiljke

On podseća da ranije nije bilo tako sa unošenjem jabuka u EU, dodajući da je sada potrebno imati sertifikat za svaku pošiljku. Ipak, podseća da se u toj regulativi navodi da ova odluka ne uključuje i male pošiljke. Međutim, ističe, u istoj regulativi nije definisano kolike su to male pošiljke.

Srbija ima pravilnik koliko može robe biljnog porekla da se unese u ručnom prtljagu, a koliko u prtljažniku kola. Tako nešto u EU još nije doneto i to je stvorilo zabunu, pa su carinski organi pojedinih članica EU protumačili da je „nulta tolerancija“ i da ne može nijedna jabuka“, navodi Milosavljević ističući da je tako nešto teško sprovesti.

Ocenjuje da su carine tih zemalja toliko pojačale kontrole zbog toga što ljudi iz pograničnih oblasti unesu u zemlje EU i po nekoliko gajbica domaćih jabuka što svakako nije dozvoljeno ni u Srbiji.

„Fitosanitarni sertifikati od skoro su neophodni za jabuke i jabučasto voće, a od prošle godine EU ih traži za papriku. Generalno, propisi se menjaju jer se u EU stalno rade analize kako da zaštite svoj prostor od biljnih bolesti“, navodi Milosavljević.

Uredbom zabranjen uvoz 20 vrsta biljaka u EU

Foto-ilustracija: Unsplash (Danielle MacInnes)

EU donosi zakone, propise i uredbe kojima želi da zaštiti svoje tržište, uvozeći bilje koje nema štetne organizme, a Srbija fitosertifikatom dokazuje da takvih organizama nema u domaćim proizvodima i da su oni ispravni, dodaje Milosavljević.

Pomenuta uredba odnosi se konkretno na zabranu uvoza sadnog materijala i biljaka namenjenjih sadnji i umnožavanju, a u njoj je navedeno 20 vrsta biljaka.

„Te vrste ne mogu da se uvoze kao sadni materijal, a među njima je jabučasto i koštunjavo voće, kao i ukrasno bilje. U skladu sa tom uredbom, svaka zemlja koja želi da izvozi ka EU mora da uradi dosije koji jasno definiše fitosanitarni status tog materijala”, objašnjava Milosavljević.

Naša država već je uradila i poslala EU dosije za domaće jabuke, a očekuje se da to voće bude izuzeto od uredbe. Takođe, neke zemlje u EU zalažu se za to da ova uredba stupi na snagu tek za najmanje godinu dana, prenosi Dnevnik.

Izvor: Agroklub