NOVO Geotermalna energija: koliko je ima i kako je iskoristiti

Odgovor čitaocima EP – Koje su prednosti geotermalne energije

U proteklih par meseci dobili smo veliki broj imejlova sa pitanjima o primeni geotermalne energije. Očigledno je da sve više raste interesovanje naših čitalaca o ovoj temi i verujemo da bi naš uvodni tekst o prednostima i načinu korišćenja geotermalne energije mogao da pruži uvid u ovu temu svim posetiocima našeg sajta – a naročito onima koji geotermalne izvore povezuju uglavnom sa termalnim banjama i sportsko-rekreativnim centrima… A toplu vodu sa ovih izvora, pa čak i vodu niže temperature, moguće je koristiti na drugačiji, i svakako, znatno racionalniji i efikasniji način.

Kako iskoristiti geotermalna izvorišta

Geotermalna energija može imati široku upotrebu – od proizvodnje električne energije u elektranama preko toplifikacije naselja do grejanja staklenika i plastenika, ali i u proizvodnji papira, pasterizaciji mleka, bazenima, u procesu sušenja drveta, stočarstvu i u drugim industrijskim granama.

Prema procenama domaćih stručnjaka, ukupna količina toplote geotermalnih resursa u Srbiji gotovo je dvostruko veća od toplote koja bi se generisala iz domaćih rezervi uglja. Međutim, ovaj potencijal jedva da je iskorišćen, ukoliko izuzmemo upotrebu tople vode sa geotermalnim izvora u terapeutske svrhe u domaćim banjama i rehabilitacionim centrima.

I dok su naša opšta saznanja o ovoj vrsti energije ograničena na eksploataciju tople vode, stručnjaci skreću pažnju na podjednaku, ili čak veću, mogućnost korišćenja geotermalnih izvora sa vodom niske temperature uz primenu toplotnih pumpi. To znači da energiju uskladištenu u unutrašnjosti Zemlje, bilo u vodi i gasovima, ili pak u čvrstim stenama čija toplota je tek odnedavno našla primenu, možemo iskoristiti za zagrevanje i hlađenje kuća i poslovnih prostorija pomoću tzv. otvorenog sistema, direktnim korišćenjem geotermalne vode ili posredno primenom toplotnih pumpi.

U čemu su najveće prednosti geotermalnih resursa

Energija sa ovog obnovljivog izvora je čista i bezbedna za okolinu, a gotovo ju je nemoguće iscrpeti. Što više koristimo obnovljive izvore energije, manje upotrebljavamo fosilna goriva, pa tako primenom geotermalne energije smanjujemo i emisiju gasova sa efektom staklene bašte. Velika prednost ogleda se i u tome što rad geotermalnog postrojenja ne zavisi od vremenskih uslova, sezone ni doba dana, nasuprot solarnim ili vetro elektranama.

Šta je sa proizvodnjom električne energije iz geotermalnih izvora

Geotermalne elektrane odavno nisu retkost. Daćemo jedan primer  – na Islandu i u Salvadoru 25 odsto ukupne električne energije dobija se iz geotermalnih izvora, kako prirodnih tako i veštačkih.

Ako već u mislima upoređujete uobičajenu sliku islandskih gejzira gde mlazevi vrele vode divlje kuljaju uvis i pitome srpske pejzaže sa mirnim potocima i rekama, trebalo bi da znate da u Srbiji postoji čak 360 izvorišta termalnih i termomineralnih voda čija se temperatura kreće u rasponu od 14 do 98 stepeni Celzijusa.

Naša zemlja ističe se velikim hidrogeološkim i geotermalnim resursima sa toplotom koja je značajno veća u odnosu na evropski prosek. Sasvim je druga stvar da li smo ih dovoljno i na pravi način iskoristili.

Šta je važno znati možete pročitati OVDE.

(Tamara Zjačić)