Novi život za stare predmete – „Riperaj“ u Rijeci kao pozitivan primer održivosti

Vesti | Region | Održivi razvoj

Radionica za popravak sitnih predmeta „Riperaj“ otvorena u oktobru 2019. godine u Rijeci mesto je gde građani mogu besplatno popraviti neispravne kućne uređaje, razbijeni i oštećeni nameštaj, odeću, igračke i slično uz pomoć majstora koji poseduju potrebna znanja i veštine.

Foto: Ministarstvo zaštite okoline i energetike RH

To je prvi projekat takve vrste u Hrvatskoj, a osnovni cilj mu je smanjenje količine otpada popravkom i ponovnom upotrebom postojećih predmeta. Korisnici u prostoru površine 121 m2 od stručnjaka različitih profila mogu dobiti uputstva i savete da samostalno poprave predmete, a sve potrebne delove za popravak uređaja ili predmeta korisnici sami nabavljaju. Ujedno, prostor je predviđen i kao mesto druženja i razmene znanja i veština.

U uređenju prostora i opreme „Riperaja“ uz Komunalno društvo „Čistoća“ učestvovali su i lokalni mali preduzetnici koji su već korištćene materijale ili delove opreme učinili funkcionalnima za potrebe uređenja Riperaja.

Kao dodatni, sadržaj, u „Riperaju“ se nalazi i bezambalažni aparat na kojemu se mogu kupiti ekološki prehrambeni i neprehrambeni proizvodi (maslinovo i bundevino ulje, vinsko, alkoholno i jabukovo sirće, ekološka sredstva za pranje i čišćenje, šamponi i slično).

Sve navedeno ima za cilj održivo upravljanje otpadom što podrazumeva sprečavanje nastanka otpada, ponovnu upotrebu predmeta, odvojeno prikupljanje otpada, recikliranje, korišćenje otpada za dobijanje energije, kao i zbrinjavanje i odlaganje otpada.

Odgovornijom i delotvornijom upotrebom resursa podstiče se cirkularna ekonomija, odgovor savremenog društva na brojne izazove zaštite životne sredine, prirode, racionalne upotrebe energije i resursa i suočavanja s klimatskim promenama.

Ministarstvo zaštite okoline i energetike Republike Hrvatske pozdravlja ovu, kao i sve druge inicijative u zajedničkom stvaranju zdravog, čistog i održivog okruženja.

Izvor: Ministarstvo zaštite okoline i energetike RH