Novi zeleni megavati za EPS – završena revitalizacija agregata A2 u HE „Đerdap 1“

Puštanjem u rad revitalizovanog agregata A2 u HE „Đerdap 1” završen je veliki i značajan posao za Elektroprivredu Srbije i stabilnost elektroenergetskog sistema, a najveća srpska hidroelektrana jača je za 30 megavata.

Foto: EPS

„EPS i HE ‘Đerdap 1’ sada imaju pet, od ukupno šest agregata koji su kao novi. Ostalo je da obnovimo još jedan agregat, a taj posao počećemo 2020. godine. Kada to završimo i uradimo sanaciju slapišta, moći ćemo da kažemo da imamo ‘Đerdap 1’ kao da smo ga tek sagradili“, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS nakon završetka pete faze revitalizacije agregata u hidroelektrani u Kladovu.

Grčić je dodao da to spada u našu obavezu i politiku zemlje – da sve što smo nasledili očuvamo, ali i modernizujemo i ostavimo budućim generacijama.

„EPS ima ozbiljan plan da u 2020. godini značajno poveća nivo investicija“, istakao je Grčić i najavio kompletnu revitalizaciju 10 agregata HE „Đerdap 2“ u saradnji sa ruskom kompanijom „Silovije mašini“ čime će EPS dobiti dodatnih 50 megavata.

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije, rekao je da je „Đerdap 1“ najveće blago Srbije.

„Revitalizacijama koje su završene obezbeđeno je da ti agregati imaju novi radni vek za naredne četiri decenije“, istakao je Antić i dodao da je „Đerdap 1“ od izuzetnog značaja za srpski elektroenergetski sistem, jer proizvodi više od polovine energije hidrosektora u Srbiji.

U HE „Đerdap 1“ je za 47 godina rada proizvedena električna energija vredna oko 14 milijardi evra, dok jedan agregat godišnje proizvede kilovat-sate u vrednosti između 40 i 50 miliona evra. Kada se završi revitalizacija i šestog agregata, HE „Đerdap“ će imati ukupno 180 megavata više snage za proizvodnju čiste električne energije.

Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Rusije u Beogradu, ocenio je da puštanje u rad i petog agregata pokazuje da revitalizacija ide po planu i da nema nikakvih zastoja.

„To je rezultat zajedničkog delovanja stručnjaka kompanije ‘Silovije mašini’, jedne od najuglednijih i najstručnijih u Rusiji i stručnjaka u Srbiji. Puštanje u pogon novog agregata realizuje se u toku intenzivnijih političkih kontakata na vrhu Rusije i Srbije. Uz političke kontakte i intenzivni dijalog, mi imamo realizaciju u praksi onoga oko čega se dogovaramo“, rekao je ambasador.

Nakon puštanja u rad petog agregata, delegacija, na čelu sa ruskim ambasadorom, položila je venac na spomenik srpskim i ruskim vojnicima u Kladovu.

Izvor: EPS