Novi zakoni o kolima u EU

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto: pixabay

Prosečne emisije ugljen-dioksida u putničkim vozilima u EU moraće da budu niže za 35% do 2030. godine.

Države članice Evropske unije dogovorile su se oko ovog novog cilja. Takođe postavljeni su ciljevi do 2025. godine a oni su emisije ugljen-dioksida koje su za 15% niže.

Iz Evropskog saveta izjavili su da će odgovornost za smanjenje CO2 biti prebačena na proizvođače. Uz to, određene su subvencije za proizvođače električnih vozila i hibrida. U zemljama u kojima je udeo električnih vozila ispod 60% vlasnici novih električnih vozila dobiće određene olakšice kada je reč o porezu.

Ova nova pravila biće razmotrena od strane Evropskog parlamenta koji zahteva da se postave ambiciozniji klimatski ciljevi i Evropske komisije koja je predložila da ciljevi budu niži.

Elizabet Kustinger, austrijska ministarka održivosti i turizma izjavila je: “Današnji dogovor jer jedan korak napred ka novim zakonima o emisijama ugljen-dioskida. On će podstaći automobilsku industriju EU da proizvode čistija kola i da ulažu više u zaštitu životne sredine. Do 2030. godine očekuje se da sva vozila emituju za 35% manje štetnih gasova od ovih danas.”

Milan Zlatanović

Izvor: energylivenews