Novi zakon Kine preti da ugrozi ostatak sveta

Vesti | Svet | Upravljanje otpadom

Foto: pixabay

Prošle godine Kina je odlučila da uvede novi zakon kojim drastično pooštrava kriterijume za uvoz stranog otpada. Analitičari smatraju da je uzrok ovoj odluci rastuća srednja klasa Kine. Jednostavnije rečeno sve više Kineza kupuje i odbacuje proizvode kao i potrošači sa zapada. Ovo je rezultiralo time da Kina ima dovoljno otpada da zatvori krug protoka materijala i više nema potrebu za uvozom inostranog otpada. Zakon je delom stupio na snagu početkom 2018. godine a problemi velikih izvoznika otpada postaju sve očigledniji.

Grupa naučnika saopštila je da će odluka Kine da više ne prihvati plastični otpad iz drugih zemalja rezultirati akumulacijom plastike širom sveta, pozivajući razvijene zemlje da nađu rešenje.
Naučnici su u novoj studiji koja je objavljena u magazine Science advances, pokušali da odrede uticaj kineske zabrane uvoza plastičnog otpada na globalnom planu i naveli da će se zemlje u svetu do 2030. godine suočiti sa više od 122 miliona tona plastičnog otpada.
Prema njihovim rečima, Kina je uvezla od 1992. godine više od 115 miliona tona plastičnog otpada.
Bogate zemlje kao što su SAD, Japan i Nemačka dugo su slale plastiku za recikliranje u Kinu, ali je nedavno ta zemlja saopštila da više ne želi da bude najveća svetska deponija za plastiku.

Organizacija Grinpis je uradila procenu rizika koji ova odluka Kine ima po Veliku Britaniju. Njihove analize zaključile su da Velika Britanija nema dovoljno razvijene kapacitete za reciklažu. Ova zemlja izvozila je skoro dve trećine svog otpada u Kinu, tj. više od 2.7 miliona tona plastičnog otpada od 2012. godine.
„Umesto da se suočavamo rastućim problemom rasipanja plastikom kod kuće, mi smo samo prebacivali naš otpad na mesta kao što su Kina, gde ga je mnogo lakše ignorisati,“ rekla je Elena Polisano, jedna od učesnica kampanje Grinpisa u Velikoj Britaniji.

Sada je svima jasno da naši sistemi za reciklažu jednostavno nisu dovoljno dobri i nova odluka Kine je i nova prilika za druge zemlje da se ozbiljnije pozabave problemom plastike.

Milan Zlatanović

Izvor: independent