Novi vodič za investitore za projekte u oblasti OIE

mre-zelenasrbija-rs_-300x216

Ministarstvo rudarstva i energetike i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u nameri da omoguće investitorima da lakše sagledaju sve neophodne korake na putu od ideje do realizacije elektrane koja proizvodi električnu energiju po povlašćenim uslovima, pripremili su Vodič za investitore za projekte u oblasti OIE. Vodič je koncipiran kao prezentacija koja prikazuje redosled neophodnih koraka koje investitor treba da preduzme, odnosno faze procesa kroz koje investitor obavezno mora proći tokom izgradnje postrojenja na OIE.

Imajući u vidu različite proceduralne zahteve koji se odnose na projekte iz različitih OIE, a zavisno od primenjene tehnologije, Vodič se prevashodno odnosi na projekte za koje vlada najveće interesovanje među investitorima, a to su postrojenja manje snage, pre svega hidroelektrane, solarne elektrane i biogasne elektrane.

Svaki slajd, osim prvog i poslednjeg, koncipiran je kao opis jednog koraka koji investitor treba da preduzme u procesu izgradnje postrojenja. Drugim rečima, svaki slajd predstavlјa jedan određen dokument odnosno akt koji investitor ishoduje kao rezultat uspešno obavlјenog pojedinog koraka u realizaciji projekta, a složeni su hronološkim redosledom u procesu ishodovanja akata, odnosno progresivnim redom koji omogućava realizaciju projekta bez pozivanja na dokumenta koja prethodno već nisu pribavlјena, što investitoru ukazuje na jednosmernu putanju u procesu ishodovanja dokumenata. Kroz prezentaciju se može kretati izborom naznačenih linkova.

Vodič možete pogledati na sledećem linku.

Vodič na engleskom možete pogledati na sledećem linku.

izvor: mre.gov.rs

Sandra Jovićević