Novi slučaj uništavanja novoposađenog zelenila u Novom Sadu

Foto: JKP „Gradsko Zelenilo“

Prošle nedelje je počela realizacija projekta „Očuvanje i unapređenje zelenila u Tolstojevoj ulici“ u okviru kojeg je planirana revitalizacija postojećeg zelenila i sadnja novog.

„Krenula je sadnja 40 komada lišćarskog drveća, 957 komada sadnica šiblja, sadnica žive ograde i uređenje cvetne gredice, rekonstrukcija travnjaka na površini od 865 metara kvadratnih, kao i postavka metalnih stubića kako bi se zaštitio rekonstruisani travnjak“, navode u Gradskom zelenilu.

Nakon sadnje žive ograde i šiblja, zaposleni su na terenu uočili da je više od polovine sadnica izvađeno i odneto – najviše hibiskusa i fotinije.

Iz JKP „Gradsko zelenilo“ apeluju na građane da ne uništavaju zelenilo i ne čine ovakve stvari koje, pored toga što narušavaju izgled grada, spadaju u kategoriju krivičnog dela.

Podsetimo, pre tačno mesec dana uništen je i tek rekonstruisan travnjak u ulici Prote Mihaljdžića, nakon čega je ponovo rekonstruisan i ponovo uništen nakon par dana. I pored apela koje stalno upućuje JKP „Gradsko zelenilo“ ovakve situacije se ponavljaju.

Sadnjom mladih sadnica javora i sibirskog bresta u ulicama Braće Petković, Solunskoj i Spasenije Cane Babović, JKP “Šumadija” počela je jesenja sadnja drveća i na području Kragujevca.

Za početak sadnje nabavljeno je 155 sadnica javora, liriodendrona, lipe i sibirskog bresta, a u planu je da se tokom novembra i decembra meseca posadi još oko 350 ukrasnih listopadnih sadnica.

Sadnjom mladih sadnica biće obnovljeni i popunjeni drvoredi na više lokacija u gradu – u Pešačkoj zoni, Velikom parku, Malom parku, Kreativnom parku, u naselju Aerodrom (ul. Svetogorska, Neznanog junaka, Vladimira Rolovića), na skveru kod Suda, u ulicama Kralja Aleksandra I Karađorđevića, Karađorđevoj, Janka Veselinovića, Luja Pastera i ulici Božidara Milosavljevića.

 

Izvor: JKP „Gradsko zelenilo“