Novi sistem za upravljanje otpadom u Koprivnici

Region | Upravljanje otpadom

novilist.hr otpad

Gradsko komunalno preduzeće „Komunalac“ iz Koprivnice u Hrvtaskoj i Hrvatski Telekom rade na uvođenju novog sistema za odvoženja otpada u ovom gradu.

Kako su preneli mediji, Hrvatski Telekom radi na ugrađivanju čipova radi stvaranja pretpostavki za obračun odvoženja otpada prema količini. Sistem se bazira na RFID tehnologiji koja se sastoji od čipova koji se ugrađuju u kontejnere za odlaganje otpada, čitače čipova kojima se evidentiraju posude i njihovo pražnjenje, kao i aplikacija za pregled podataka. Građani će uz pomoć aplikacije imati uvid u evidenciju odvoženja komunalnog otpada, a podacima će moći pristupiti bilo kada i bilo gde.

Predsednik uprave GKP „Komunalac“ gospođa Maja Hleb izjavila je da će novi sistem unaprediti postojeće odvoženje otpada, a i podstaći će korisnike na reciklažu kako bi smanjili količinu otpada i samim tim platili manje za njegovo odvoženje.

Inače, građanima Koprivnice početkom ove godine podeljeno je i oko 11 hiljada kanti za biorazgradivi otpad kako bi se podstaklo recikliranje ovakvog otpada. Osim toga, uveden je i e-račun za plaćanje odvoženja otpada.

Sandra Jovićević

foto: novilist.hr