Novi Sad treći na listi 10 svetskih gradova koje turisti treba da obiđu

Turizam

Lonely Planet, izdavač knjiga namenjenih turistima ograničenog budžeta i pustolovima koji se zapute u nepoznato samo sa ruksakom na leđima, objavio je nedavno listu 10 svetskih gradova koje bi valjalo posetiti u narednoj godini.

Krunu među destinacijama vrednim pažnje ponela je danska prestonica Kopenhagen koja se često kotira na visokim pozicijama u sličnim izveštajima, a autorima su se dopala čak dva grada iz našeg regiona – Novi Sad (Srbija) i Zadar (Hrvatska).

U nastavku bacite pogled na celokupnu listu:

1. Kopenhagen, Danska

Foto-ilustracija: Unsplash

2. Šenžen, Kina

3. Novi Sad, Srbija

4. Majami, Sjedinjene Američke Države

5. Katmandu, Nepal

6. Meksiko Siti, Meksiko

7. Dakar, Senegal

8. Sijetl, Sjedinjene Američke Države

9. Zadar, Hrvatska

10. Meknes, Maroko

Da li ste posetili ili planirate da posetite neka od ovih mesta?

Glavni grad Vojvodine Lonely Planet je opisao kao elegantan, ali jednostavan. Petrovaradinska tvrđava predstavljena je kao žarište gradskog života, pogotovo za vreme dva festivala koja ju oživljavaju kroz muziku, film, pozorište i umetnost: Egzita i Gradić Festa. Kineska četvrt takođe pruža zabavu Novosađanima i njihovim posetiocima, rame uz rame sa Petrovaradinom.

Pre nego što spakujete kofere, prisetite se da je turizam mač sa dve oštrice.

Iako vama donosi uživanje, odmor i vredne uspomene, a lokalnom stanovništvu ekonomske koristi, ova grana privrede ima negativan uticaj na životnu sredinu. Od izduvnih gasova vozila kojim se zaputite u avanturu i vašeg smeštaja, preko smeća koje možda nepromišljeno bacate po tuđoj zemlji, konzumacije hrane i pića i kupovine drugih dobara, nemarnog odnosa prema flori i uznemiravanja životinjskog sveta – svaka od pobrojanih aktivnosti produbljuje ekološki otisak.

Imajući ovo na umu, potrudite se da svoje zadovoljstvo ne podredite održivosti planete, zato što treba da je ostavimo u nasleđe budućim generacijama.

Jelena Kozbašić