Novi propisi za EE LED televizora u Evropskoj uniji

Energetska efikasnost | Svet

led-tv bug.hr

Evropska unija ima u planu da od juna 2016. godine počnu da važe novi standardi za energetsku efikasnost LED televizora velikog ekrana. Ovi standardi će biti stroži od postojećih, a osim televizora obuhvatiće i kompjuterske monitore. Takođe će obezbediti da se više komponenti televizora reciklira.

Predstavnik Evropskog biroa za ekologiju gospodin Stefan Arditi istakao je da je zadovoljan zbog toga što se pregovara o novim standardima za energetsku efikasnost.

Televizori troše oko 10 odsto energije u domaćinstvu, a donošenjem novih standarda očekuje se da će se potrošnja električne energije u Evropskoj uniji smanjiti za 42 odsto. U planu je da se ovi standardi kasnije uvedu i za fenove, tostere, ketlere i druge kućne aparate.

Podsetimo, od 1. septembra 2014. godine u Evropskoj uniji je na snagu stupio zakon koji zabranjuje prodaju usisivača koji imaju snagu veću od 1600W, a u oktobru ove godine Evropska unija postigla je dogovor da do 2030. godine bude smanjena emisija štetnih gasova za 40 odsto u odnosu na 1990. godinu, kao i da se ude obnovljivih izvora energije poveća na 27 odsto.

Sandra Jovićević

foto: bug.hr