Novi projekti u rudarstvu samo uz najviše ekološke standarde

Vesti | Srbija

Foto-ilustracija: Pixabay

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je da će svi projekti koji se budu realizovali u oblasti rudarstva morati da zadovolje najviše ekološke standarde, kako bi se uskladili ekonomski razvoj i očuvanje zdrave životne sredine.

„Postoji puno dilema i pitanja vezanih, recimo, za jadarit, ali ono što sa sigurnošću mogu da kažem – Vlada Srbije neće potpisivati nikakav ugovor ukoliko on ne bude u potpunosti odgovarao svim ekološkim standardima. To je zajednički interes svih nas i zato je jako loše kad neki ovo pitanje pokušavaju da politizuju“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da zato postoji studija o zaštiti životne sredine koja mora da se radi o kakvom god projektu da je reč, a pogotovo o projektima u rudarstvu.

„I to važi ne samo za eksploataciju jadarita, nego i za fabriku koja bi to prerađivala“, dodaje potpredsednica Vlade.

Mihajlovićeva je navela da, kada sve te studije budu gotove, i kada one budu pokazale kako će izgledati životna sredina za 10, 15 i više godine, recimo u Jadru, onda će se sesti i razgovarati o tome da li će se potpisivati ugovori o nekom budućem radu.

„Nije interes da se uništi deo Srbije da bi se zaradio ogroman novac, bez obzira na to što je potencijal ogroman, što to svakako znači da bi Srbija bila centralna zemlja, gotovo u svetskim  okvirima, koja bi proizvodila baterije za električne automobile, ali sve mora biti sa namodernijim i najboljim tehnologijama, ma koliko one koštale, kako bi životna sredina ostala čista“, naglasila je ona.

Izvor: Ministarstvo rudarstva i energetike