Novi projekti razvoja tržišta biomase Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine

Srbija

biomasaNa jučerašnjoj panel diskusiji „Od velikog potencijala do realizacije u oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti“ na Međunarodnom sajmu obnovljivih izvora energije predstavnica Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine iz Odseka za obnovljive izvore energije gospođa Tanja Stojanović predstavila je nove projekte Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine iz oblasti obnovljivih izvora energije.

Gospođa Stojanović je ukazala na to da je u Republici Srbiji u toku prelazak gradskih toplana sa tradicionalnog grejanja na biomasu što finansira Razvojna banka Nemačke (KfW). Do sada su urađene prethodne studije izvodljivosti za 15 gradskih toplana (Čačak, Novi Pazar, Bajina Bašta, Jagodina, Kikinda, Kladovo, Knjaževac, Kosjerić, Negotin, Nova Varoš, Priboj, Šabac, Trstenik, Velika Plana, Zrenjanin), a projekat je vredan 110 miliona evra, od čega je 100 miliona evra kredit Razvojne banke Nemačke, a 10 miliona evra bespovratna finansijska pomoć.

Na ovoj panel diskusiji gospođa Tanja Stojanović najavila je i drugi projekat Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine koji se tiče smanjenja barijera i razvoja tržišta biomase. U okviru ovog projekta koji sprovodi GEF (Global Environment Facility) fond, u iznosu do 20 odsto će biti sufinansirana četiri privatna komercijalna projekta iz oblasti biomase snage do 2MW. Prema njenim rečima, uskoro bi trebalo da budu sprovedeni javni pozivi za učešće na ovim projektima.

Podsetimo, Treći Međunarodni sajam obnovljivih izvora energije „IERWE 2014“ i Međunarodni sajam grejanja, klimatizacije, ventilacije, sanitarne i ekološke tehnologije „Therm 2014“ završavaju se danas, a učestvuje više od 50 izlagača iz zemlje i inostranstva.

S.J.