Novi predlog zakona o zabrani ribolova u Arktičkom okeanu

Foto: pixabay

Skoro svaka kompanija koja se bavi ribolovom u vodama Antarktika se zavetovala da će prestati da eksploatiše ove životom bogate predele. Zbog ove akcije prestaće se sa ribolovom oko ogromne površine Antarktičkog ostrva od 2020. godine.

Kompanije su se složile u tome da podrže kampanju koju je podržalo i 1.7 miliona ljudi širom sveta u nameri da stvore veliku mrežu zaštićenih zona oko Antarktika. Ako ova namera bude ostvarena, ovaj Arktički okeanski rezervat biće najveći rezervat prirode na svetu.

Najznačajniji je prestanak izlovljavanja račića, tj. svih morskih životinja koje žive na dnu okeana, jer su one izvor hrane za kitove, foke i pingvine ali su veoma popularni i u ishrani ljudi. Uz klimatske promene, ovo intenzivno izlovljavanje dovelo je do drastičnog smanjenja broja ovih stvorenja što je imalo negativan efekat na životinje koje se njima hrane.

Grinpis koji je predvodnik ove kampanje da se zaštite polarne vode podržan je od strane političara, naučnika i aktivista.
„Saradnja naučne zajednice, vlada, industrije i grupa za konzervaciju je najsigurniji način da se zaštiti 30% okeana za koju naučnici smatraju da je neophodno kako bi se održao balans u čitavom okeanu,“ kaže Andrea Kavanah, direktorka Organizacije za konzervaciju Antarktika i Južnog okeana.

Kristine Hartman iz kompanije Aker Biomarin, jedne od najvećih kompanija koja se bavi lovom rakova izjavila je da je moguće da postoje i zaštićenje zone i održiva industrija. Izlovljavanje rakova glavna je industrija u području Antarktika.

Iako je ovo veliki pomak, stučnjaci upozoravaju da bi trebalo zakonski regulisati zone u kojima je ribarenje zabranjeno u potpunosti jer i dalje postoje neke vrste riba koje su ugrožene i čiji bi nestanak mogao da naruši fini balans morskog ekosistema.

Konačnu odluku o formiranju zaštićenih zona doneće Komisija za konzervaciju živih resursa Antarktika (CCAMLR) u Tasmaniji u oktobru ove godine.
Kada se ovaj predlog spusti na sto, političari moraju znati da su oči celog sveta uprte u njih i da je težina jedne istorijske odluke na njihovim plećima.

Milan Zlatanović

Izvor: independent