Novi Pravilnik o tehničkom pregledu vozila

Vesti | Mobilnost

Photo: Pixabay

U AMSS-u su rekli Tanjugu da je prosečna starost voznog parka u Republici Srbiji oko 16 godina i da će zbog primene novog Pravilnika o tehničkom pregledu vozila veliki broj vremešnih četvorotočkaša biti sklonjen sa ulice.

Na tehničkom pregledu će kontrolor fotografisati automobil sa svih strana, a predviđeno je da se za tri godine umesto toga kamerom snima pregled.

– U Srbji imamo problem da vozila čak i ne dolaze na tehnički pregled, kaže Milan Božić, direktor Centra za motorna vozila AMSS-a.

On je istakao da je sasvim opravdano da neko kaže vozačima neispravnih vozila – ti više ne možeš ovo da voziš dok ne popraviš.

Naglasio je da novi propisi u toj oblasti kod nas idu ka povećavanju nivoa tehničke ispravnosti vozila odnosno ka izjednačavanju sa tehničkim pregledima u Evropi.

Prema njegovim rečima, naši propisi za tehnički pregled nisu mnogo menjani od osamdesetih godina prošlog veka, kao i da su još tada bile predviđene detaljne provere tehničke ispravnosti, ali da se nisu striktno primenjivale.

Po novom Pravilniku tehnički pregled će trajati do 35 minuta i neće moći da ga prođu automobili sa korozijom, oštećenom šoferšajbnom, neispravnim trapovima, lošim gumama, ako nemaju filtere, katalizatore i slično.

– Mali procenat korozije je dozvoljen. U evropskim zemljama, na primer, u Nemačkoj, ako je auto korodirao majstor uzme šrafciger i lupa po automobilu i ako prođe kroz limariju ne može da prođe tehnički pregled. Korodiran auto nigde u Evropi ne može da prođe tehnički pregled, pa zašto bi ovde prolazio, naveo je Božić.

AMSS dva puta godšnje sprovodi akciju Ispravno vozilo – bezbedno vozilo, na više od 200 linija u Srbiji i da na tim proverama bude 30 do 40 odsto neispravnih vozila, iako je reč o ljudima koji proveravaju ispravnost svojih vozila.

Gotovo trećina od tih vozila koja su neispravna imaju neispravne kočnice, što je vrlo ozbiljan problem, dodao je Božić.

Tehnički pregled sada košta između 1.200 i 1.500 dinara, a firme koje se bave tehničkim pregledima su u medijima iznosili da bi tehnički pregled po novim pravilima trebalo da košta oko 3.500 dinara.

Država tek treba da odredi minimalnu cenu tehničkog pregleda. Ako vlasnici automobila starijih od 15 godina obave registraciju posle 5. jula prvi šestomesečni tehnički pregled će imati od sledeće godine.

Izvor: RTS

Milisav Pajević