Novi pogon „Fertika“ urađen po svim ekološkim standardima

Srbija

Foto: Opština Inđija

Pogon Fertika u Inđiji izgrađen je u skladu sa najsavremenijim standardima za proizvodnju i zaštitu životne sredine, a instalirane su proizvodne linije kako za kristalna, mikroelementarna i tečna, tako i za biološka đubriva.

Danas je svečano otvoren novi pogon za proizvodnju specijalizovanih đubriva kompanije Fertiko u Inđiji, a predsednica Vlade Ana Brnabić obišla je proizvodnu halu i laboratoriju.

Preduzeće Fertiko iz Niša osnovano je 2004. godine kao preduzeće za proizvodnju specijalizovanih mineralnih kristalnih vodotopivih đubriva za sisteme „kap po kap“ i tečnih formulacija za prihranu gajenog bilja preko lista.

Od 2007. godine ovo preduzeće je u sastavu kompanije Agromarket grupa iz Kragujevca, a Brnabić je prilikom otvaranja pogona Fertika izrazila zadovoljstvo zbog toga što se i domaći investitori, kao što je to Agromarket, razvijaju i šire.

“Pre nepune tri godine, na istoj lokaciji, otvorili smo logističko-distributivni centar i tada smo najavili novu investiciju u pogon za proizvodnju đubriva”, rekao je direktor Fertike Slavoljub Vukićević i dodao da je danas  fabrika, pored proizvodnje, opremljena i kontrolnom laboratorijom za proveru kvaliteta sirovina i gotovih proizvoda. Ova investicija vredna je 6,5 miliona evra i trenutno je zaposleno 30 radnika.

Kompanija Fertiko učestvovala je i u programu “moja prva plata”, a Brnabić  je naglasila da je to pravi način da se mladima pruži šansa za prvo zaposlenje kao  i da im se otvori put za karijeru u našoj zemlji.  Vukićević je istakao da je program “Moja prva plata“ omogućio da ta kompanija zaposli određeni broj mladih ljudi.

Pored pogona Fertika, u Inđiji postavljen i kamen temeljac za fabriku guma japanske kompanije Tojo, a to će, kako kaže predsednica Vlade, dodatno ojačati Inđiju u ekonomskom smislu.

Predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak izrazio je posebno zadovoljstvo time što je danas otvoren novi pogon kompanije, koja je jedan od najboljih srpskih brendova istakavši da će iz ove fabrike proizvodi otići u 20 država u svetu što je ponos Inđije i cele Srbije.

Energetski Portal